Ve čtvrtek 21. května to potvrdila předsedkyně Fondu ohrožených dětí (FOD) Marie Vodičková. Fond má pochybnosti o tom, zda tři chlapci a pět děvčat ve věku od jednoho roku do patnácti let budou mít v ústavu vyhovující podmínky.

Magistrát horší macechy?

Podle mluvčí ústeckého magistrátu Romany Macové neměl úřad jinou možnost a zařízení na Karlovarsku bylo jediné, které bylo ochotné přijmout všechny děti.

Soud rozhodnul předběžným opatřením o přemístění dětí v úterý, ve středu byly převezeny na Karlovarsko. Děti byly v ústeckém Klokánku od loňského dubna. Jde o skupinu sourozenců ze dvou rodin. V Klokánku skončili proto, že rodiče pro ně neměli odpovídající podmínky a nebyli schopni jim zajistit odpovídající péči.

"Za pobytu v Klokánku, který jim poskytl náhradní rodinné zázemí, nebyly s dětmi žádné problémy, řádně docházely do školy, jejich zdravotní stav byl dobrý, což zkonstatoval i okresní soud," řekla Vodičková.

Návrh na přemístění dětí podal podle Macové ústecký magistrát proto, že uplynula lhůta, po kterou děti mohly být zařízení pro akutní pomoc. "Uplynula zákonná lhůta, po kterou mohly děti být v Klokánku. Bylo proto nutné to řešit," doplnila Macová.

Jen pro chlapce

Vodičková zpochybňuje, že bude ve výchovném ústavu o děti řádně postaráno. "Je třeba se ptát, zda v ústavu na Karlovarsku, do něhož byly včera přemístěny, jsou skutečně na správném místě, zejména pak děvčátka. Jak lze dohledat na internetu, jedná se o zařízení pouze pro chlapce, s režimem, který rozhodně nepřipomíná vlídné rodinné prostředí Klokánku," argumentovala Vodičková.

Podle Macové jiné zařízení nebylo ochotné umístit všech osm dětí. "Bylo to jediné zařízení, které bylo ochotné přijmout celou skupinu dětí, aby nemusely být oddělené od sebe. Bez ohledu na to, zda jde o chlapce či děvčátka, bez ohledu na jejich věk. Prvořadým cílem bylo děti, které jsou na sebe zvyklé, neoddělovat," doplnila Macová.

Umístění dětí do výchovného ústavu je podle ní dočasným řešením. "Sociální pracovníci intenzivně pracují s rodinou," dodala Macová.

Klokánky se potýkají s existenčními problémy. Média už dříve informovala, že FOD dluží státu na zdravotním a sociálním pojištění svých 600 zaměstnanců 22 milionů korun. Ve 22 klokáncích nyní žije kolem 450 dětí, žádné z nich by podle zástupců ministerstva práce a sociálních věcí nezůstalo v případě bankrotu fondu na ulici.

Cílem Klokánku je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče. Pokud by byla zařízení zavřena, děti by šly do pěstounské či ústavní péče.