Dopis se složenkou dostávají Ústečané do schránek od minulého týdne. Radnice je upozorňuje na to, že nezaplatili poplatek za komunální odpad včas. Poplatek 500 korun musí platit každý obyvatel města s trvalým bydlištěm, výjimkou jsou děti do tří let.

Dopis dostal i zastupitel centrálního městského obvodu Roman Libal. „Upomínka přišla nejen mně, ale i dalším lidem z domu," řekl Libal. Z podkladů, které poskytl, vyplývá, že poplatek zaplatil řádně, odeslal ho bankovním převodem 4. května, tedy skoro dva měsíce před splatností. Problém nastal zřejmě tím, že zatímco dříve platil odpad za celou rodinu včetně syna, letos už jen za sebe a manželku. „Vždycky jsme odesílali jednu platbu pod jedním symbolem za všechny, letos to bylo poprvé jen za mě a manželku. Úřad zřejmě vede pod tímto symbolem i syna," uvedl Libal.

UPOMÍNKU DOSTALA PĚTINA OBYVATEL MĚSTA

Macová řekla, že upomínky opravdu dostalo asi 20 000 lidí, tedy více než pětina obyvatel města. Desítky lidí o upomínkách diskutují na sociálních sítích. Dopis přišel i těm, kteří platili v hotovosti na inkasním oddělení magistrátu. Radnice v upomínce obyvatele upozorňuje, že pokud poplatek nezaplatí do konce září, může jim být nad rámec povinných 500 korun vyměřena sankce až 1000 korun a peníze budou dále vymáhány i prostřednictvím exekuce. Podle radnice je většinou chyba na straně obyvatel.

„U drtivé většiny občanů, kteří urgenci reklamují, se vysvětlí, že došlo jejich zaviněním k nespárování předpisů a přijatých plateb, protože při své platbě uvedli nesprávné identifikační údaje. Druhá skupina urgovaných občanů například zaplatila poplatek za rok 2016, ale měli nedoplatky z předchozích let," řekla Macová. Pokud mají lidé dluh z minulých let, každá příchozí platba, tedy i poplatek za letošní rok, se započítává jako nejstarší dlužná částka.

Celkové dluhy na poplatcích a sankcích přesahují 110 milionů korun. Město se vždy snaží vymoct peníze od dlužníků vlastní cestou. Následně přicházejí exekuce. Exekučními příkazy letos město vymohlo další milion. Mezi dlužníky jsou lidé, kteří poplatek nehradí dlouhodobě. „Nejvyšší částka předaná k vymáhání u jednoho dlužníka činila 9000 korun," řekla už dříve Macová.

POPLATEK ÚSTÍ VYBÍRÁ UŽ OD ROKU 2002

Poplatek za komunální odpad se v krajském městě vybírá od roku 2002, pauza byla jen v letech 2009 a 2010, kdy bývalé vedení města zvýšilo daň z nemovitosti a poplatky za odpad zrušilo. Poplatky za komunální odpad se v Ústeckém kraji liší podle vyhlášek měst. Například v Teplicích lidé neplatí poplatek za odpad vůbec.