Mám v domu dětí a mládeže zaplatit kroužek pro dítě a ještě nějaký poplatek. S tím se na redakci Ústeckého deníku obrátila jedna z maminek. Ptala se, zda bychom nemohli zjistit podrobnosti.

Proč příspěvek?

„Měla bych zaplatit za kroužek devět stovek, pak ještě poplatek dvě stě korun, který prý slouží k tomu, aby nemuseli zdražovat kroužky, alespoň tak mi to vysvětlili," podivovala se Martina Nováková.

„Tak řekněme, že já přihlásím dítě na jeden kroužek a jiná mamina na tři, takže jí to vlastně refunduji. To nevidím důvod proč," postěžovala si maminka.

Na poplatek jsme se tedy zeptali ředitele DDM Jana Eichlera.

„Ten poplatek je už několik let stále stejný, jen jsme ho nyní rozdělili na dva díly. Je to na Sdružení rodičů a přátel DDM. My, jako dům dětí, ho nijak nevyužíváme na nic, není to pro nás. Žádné výplaty, žádné náklady na provoz a podobně, využívá to sdružení na činnost kroužků."

Dětem se prý často vrátí víc, než kolik rodiče zaplatí.

„Dřív jsme ho vybírali najednou. Kdokoliv z rodičů se může přijít podívat, jak sdružení hospodaří, to není problém," dodal Jan Eichler.

Sdružení rodičů a přátel Domu dětí a mládeže (SRPD) Ústí je nestátní, neziskovou organizací, jejíž činnost je velmi úzce spjata s činností domů dětí a mládeže.

Obdobná sdružení pracují u DDM a na základních školách po celé České republice .

Nač sdružení?

„SRPD se především aktivně podílí a spolufinancuje řadu otevřených akcí pro veřejnost, zpravidla pro registrované členy zájmových útvarů DDM, zabezpečuje materiální zázemí jednotlivých zájmových útvarů," lze se o tom dočíst na webových stránkách domu dětí, který pravidelně navštěvuje 2,7 tisíce dětí, dorostenců i dospělých.