Trpí dětskou mozkovou obrnou, má postižení všech končetin, sama nesedí ani nechodí. Postižení však snáší s velkým optimismem, ráda zpívá,hraje si a dobře se učí. Ve škole dostala ve středu jedničku za slunečnici.

Plamínek pomáhá

Rodiče věří, že chodítko Marušce pomůže. Problém je samozřejmě v penězích. „Stojí kolem pětačtyřiceti tisíc, ale je to speciální chodítko, na které pojišťovna přispěje jen pěti tisíci, celý zbytek dohromady nedáme. Potřebujeme pomoci," řekla maminka Pavlína Procházková.

Obrátila se proto na nadační fond Plamínek, který dohodl s organizátory Festivalu dřeva, že pomohou postavit Marušku na nohy.

„Snad vyberou alespoň něco, co bude chybět se pokusíme sehnat, a kdyby peněz bylo více, než je potřeba, tak je necháme nadaci, aby mohla pomoci dalším dětem," dodal tatínek Miloslav.

Úpravy bytu

Chodítko si Maruška vyzkoušela nedávno v Jánských Lázních. „Je to přesně to, co potřebuje. Podporuje zadeček i držení těla, může se odrážet nohama a když je unavená, tak jenom sedět a nechat se vézt. Drandila v tom jedna radost. Už jsme jednali s tou firmou, jsou schopni ho dodat velmi rychle," vyprávěla maminka Pavlína.

„Půjdu s tím ven a budu tam chodit s kamarádkami," plánuje nedočkavě Maruška.

Rodiče zároveň pokračují v úpravách bytu. Před domem již je velká rampa, která usnadňuje cestu ven. Tatínek předělával místnosti, kuchyň a teď chystá vytvoření velké koupelny, kde by Maruška měla dostatek prostoru a pohodlí. „Spoustu práce zvládnu sám, další zastanou kamarádi, kteří nám pomáhají," doplnil Miloslav Procházka.

Festival dřeva se koná v sobotu 26. září v Letním kině. Program začíná ve 12.30.