Ještě jsem ani nestihl vystoupit z auta a na tváři už jsem měl rtěnkou namalované srdíčko.

Proplést se davem lidí nebylo zrovna jednoduché, a tak jsem si rovnou vykoledoval i pokutu za příliš pomalou jízdu. Za tu legraci byla ale cena ještě přijatelná.

Průvod masek mezitím vyrazil na cestu od domu k domu. Pilo se, jedlo a zpívalo z plna hrdla.

Návštěvníci si mohli v Zubrnicích prohlédnout také nedávno zrekonstruovanou roubenku z Loubí. Dům byl příjemně provoněný škvarkovými plackami, k ochutnání lákala ale i zelňačka.

V roubence se návštěvníci mohli dozvědět také něco o historii masopustu a některých tradičních masek, které se v průvodech vyskytují pravidelně.

Kdo přijel bez masky, mohl si nějakou v roubence koupit či vyrobit. „Masky jsou ze Zákup, kde se vyrábějí už od roku 1910. Jde o jedinou firmu ve střední Evropě, kde se takové masky dělají," vysvětlil ochotně Zdeněk Rydygr, který masky v Zubrnicích prodával.

„Moc se nám tu líbí. Je hezké, že obce dnes ještě udržují takové tradice," pochvalovala si sobotní výlet Kateřina Nováková z Ústí.

„Je dnes sice trochu chladno, ale trocha svařáku to jistě spraví," smála se další z návštěvnic přihlížejících masopustnímu veselí.

Masopust na Ústecku

Homolský masopust - 9. února od 9 hodin
Řehlovický masopust - 9. února od 13.30 hodin
Zabijačkové hody v Ústí - 14. února od 9 do 17 hodin
Dubický masopust - 23. února od 14 hodin