S pomocí evropských dotací chtějí obnovit vozové parky pro městskou hromadnou dopravu nebo vyřešit sociální bydlení. Radnice mají buď zásobník už hotových projektů, nebo na projektových dokumentacích začínají pracovat.

Ústí zažádá až v druhém pololetí

Projekty postupně chystá i krajské Ústí nad Labem. Podle Jitky Stuchlíkové z kanceláře primátorky spolupracuje s dalšími statutárními městy z takzvané Ústecko-chomutovské aglomerace.

„Typovým projektem v případě oblasti dopravy bude modernizace a ekologizace vozového parku a v sociální oblasti rozvoj sociálního bydlení. První žádosti o dotace v těchto oblastech město plánuje spíše v druhé polovině roku 2016," doplnila Stuchlíková.

Litoměřice mají podle mluvčí města Evy Břeňové zásobník projektů, z něhož budou vybírat podle možností jednotlivých výzev.

„Jednou z největších investičních akcí, při jejichž realizaci by se mělo využít dotací z IROP, je projekt Městského pivovaru, na který je již připravena projektová dokumentace. Jde o revitalizaci areálu a objektu bývalého pivovaru v historickém jádru města," řekla Břeňová.

Přidají se i základní školy

O dotace se budou zřejmě ucházet i základní školy, které jsou příspěvkovými organizacemi města. Budou chtít získat peníze na podporu inkluzivního vzdělávání nebo výtah pro handicapované žáky. Novou techniku by díky evropským dotacím chtěli pořídit dobrovolní hasiči.

Děčín, Teplice nebo Chomutov chtějí dosáhnout především na obnovu vozového parku městské hromadné dopravy.

„Máme připravený zásobník projektů, do fáze projektové dokumentace projekty připraveny nejsou. Největším by byla obnova vozového parku MHD, dále pak projekt azylového domu pro rodiny s dětmi a do sociálního bydlení," řekl mluvčí chomutovského magistrátu Jan Rödling.

Také Děčín chce podle mluvčí Markéty Lakomé díky evropským dotacím pořídit nízkoemisní vozy MHD. Projekt připravuje dopravní podnik.

„Děčín má pak v plánu realizovat především projekty zaměřené na budování zálivů na zastávkách MHD včetně bezbariérových úprav, bezbariérové úpravy přechodů a chodníků spojujících důležité instituce a projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti dopravy," doplnila Lakomá. Dalšími prioritami jsou pro Děčín oprava azylového domu a investice do sociálního bydlení.

IROP administruje Ministerstvo pro místní rozvoj. Mezi prvními výzvami, na které je v novém programovacím období možné získat podporu, jsou například rekonstrukce silnic nižších tříd nebo podpora pro územní plány. Evropská komise schválila IROP letos v červnu.