Pomoci by chtěla i hokejovému klubu, který funguje pod hlavičkou soukromé společnosti. Řekl to náměstek primátorky Ústí nad Labem Jiří Madar (UFO). Dodal, že pro oba kluby je finanční podpora od města nezbytná. Schválený rozpočet přitom počítá s tím, že na sport ve městě bude nejvyšší částka za poslední roky, přes 32 milionů korun.

Pravidlo de minimis

Klubům podle Madara chybí oproti dlouhodobým zásadám platným ve městě pro podporu sportu miliony korun. Možnosti financování ale omezuje evropské nařízení, které omezuje podporu jednoho příjemce během tří let na 200 000 eur, tedy necelých pět milionů korun. Jde o takzvané pravidlo de minimis.

Variant, jak kluby podpořit, je podle vedení radnice několik. „Buď se budou muset předělat všechny smlouvy mezi všemi organizacemi nebo zariskujeme a bude to dotace. Vyčerpáme de minimis a budeme muset hledat cestu až od příštího roku," doplnil Madar.

Například hokejový klub dostal loni od města 2,3 milionu korun, dalšími pěti miliony město podpořilo mládežnický hokej. Letos by mělo jít o obdobnou částku. Podle Madara ale druholigový klub splácí dluhy za předchozí společnost, která skončila v insolvenci. Radnice proto chtěla uzavřít s klubem marketingovou smlouvu, která by profesionálnímu hokeji přinesla dalších 900 000 korun, to ale nedoporučili právníci.

Návrh smlouvy město neukáže

Jedna z výhrad se týkala toho, že smlouva měla platit zpětně. Navíc odhalili duplicity se stávající smlouvou o tradiční dotaci. Vedení města původně tvrdilo, že smlouva měla být uzavřena na nynější sezonu, tedy od loňského září přibližně do letošního dubna. Návrh smlouvy město odmítlo novinářům poskytnout. „Nevím, proč by se to mělo dávat, když nevznikl žádný dokument, který by byl podepsán městem," doplnil Madar.

Z návrhu smlouvy vyplývá, že měla být uzavřena nikoli na hokejovou sezonu, ale na kalendářní rok 2015 s tím, že v případě postupu klubu do play off mohlo být plnění prodlouženo.

„Já jsem tu smlouvu, ten návrh, nikdy neviděl. Pracovali na ní úředníci, vedení města návrh nikdy nedostalo, protože bylo zamítavé stanovisko právníků. A bylo jedno, jestli šlo o rok 2015, nebo o sezonu," dodal Madar.

Způsob podpory fotbalu a hokeje chce radnice podle náměstka najít v průběhu března. Podle toho, jakou formu zvolí, o ní bude rozhodovat rada nebo zastupitelé. Město by letos podle schváleného rozpočtu mělo dát do sportu 32,6 milionu korun, o sedm milionů víc než v loňském roce.

Výrazně si polepšily preferované sporty, kam kromě fotbalu a hokeje patří ještě basketbal, volejbal a florbal. Dostat mají 24,1 milionu, tedy o 6,1 milionu více než v roce 2015.