Před několika měsíci aktivisté za práva Romů demonstrovali proti uzavření problémové ubytovny v Krásném Březně v ulici Čelakovského. Město nyní oficiálně oznámilo, že ji chce od vlastníka, společnosti CPI Byty, koupit. Nyní s představiteli firmy jedná.

Neštěmická starostka Miloslava Válková uvedla, že jejich radnice je u jednání od začátku. „Je to asi jediná cesta jak zabránit tomu, aby objekt koupil někdo jiný a udělal zde opět ubytovnu. Záměrem města je dům zrekonstruovat a udělat zde startovací byty," uvedla.

Na informace o tom, co s ubytovnou bude, je zatím město skoupé.

„Rada města se seznámila s finančními podmínkami koupě objektu a souhlasila, aby vedení města pokračovalo v jednání s firmou CPI Byty o pořízení objektu ubytovny Čelakovského," uvedla po jednání radních v tomto týdnu mluvčí města Romana Macová.

Dodala, že město by díky vlastnictví ubytovny bylo schopné lépe ovlivnit životní úroveň místních obyvatel v této lokalitě.

Mluvčí skupiny CPI Michaela Winklerová potvrdila, že jejich společnost chce městu objekt prodat. „Jednáme o tom již dlouho. Sami pro něj využití nemáme," řekla.

Tomu, aby zde byla ubytovna, je nakloněna i neštěmická opozice. „Nikdy jsem nebyla příznivcem ubytoven, kde jsou koncentrováni sociálně slabí, protože to s sebou vždy přináší problémy. Ostatně, stačí se podívat rok zpátky právě do okolí ubytovny Čelakovského a zeptat se obyvatel Krásného Března, jak se jim tam žilo a jak se situace po jejím uzavření změnila," uvedla neštěmická zastupitelka Lenka Jaremová. Podle ní jsou startovací byty pro mladé nebo seniory dobrý nápad, který může lokalitě pomoci.

Absenci koncepce sociálního bydlení odborníci Ústí nad Labem vyčítají delší dobu. V souvislosti s romskou problematikou na to opakovaně poukazovala i agentura pro začleňování. Ubytovna v Čelakovského nechvalně proslula na přelomu roku, když se sem přesunula část obyvatel z vybydleného předlického domu, který mohl spadnout. CPI Byty se kvůli problémům rozhodlo objekt zavřít. Škody byly kolem 8 milionů korun, vysoké částky lidé dlužili i na nájemném.