O dotace mohou žádat registrovaní poskytovatelé sociálních služeb a neziskové organizace. Na dotace je připraveno 9,4 milionu korun.

„Dotace mohou získat registrovaní poskytovatelé sociálních služeb a neziskové organizace. O dotace lze žádat po splnění podmínek zpracovaných v zásadách dotačního programu. Jsou určeny na podporu sociálních služeb, činnosti na podporu rodiny a na podporu občanských aktivit svépomocného charakteru," informovala mluvčí města Romana Macová.

PŘIPRAVENÉ PROJEKTY

„Jsme registrovaný poskytovatel sociálních služeb a určitě se přihlásíme. Máme sociálně aktivizační službu. Naše pracovnice kontaktují rodiny s vážnými sociálními problémy, jako jsou například samotné matky s více dětmi a pomáhají jim řešit nejvážnější problémy – například výměny bytu za menší, vyřizování dokladů 
a další jednání na úřadech," uvedla Lenka Černá, předsedkyně Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem.

Řadu sociálních služeb poskytuje také Oblastní charita. „Zatím nemůžeme být konkrétní, ale s některým z našich projektů se 
o dotaci určitě přihlásíme," sdělila projektová manažerka charity Kateřina Hanousková.

Charita například provozuje azylové zařízení pro bezdomovce Samaritán, ale také centrum služeb pro rodinu Světluška, sociálně aktivizační zařízení Ovečka, nebo nízkoprahový klub Tykadlo.
Sociální služby ve městě poskytuje řada organizací. 
O dotace se pravidelně hlásí i Fokus Labe. „Přihlásíme se i o dotaci na příští rok, určitě tento program využijeme," potvrdila předsedkyně sdružení Lenka Krbcová Mašínová.

KOMPLEXNÍ SÍŤ

„Dotační program vychází 
z potřeby zachování stávající komplexní sítě poskytovatelů sociálních služeb, podkladem je platný plán Komunitní péče," vysvětlila Romana Macová.
Podpořeny budou zejména služby s dlouhodobým charakterem poskytované celoročně. Podrobnosti dotačního programu zveřejní město 1. září, žádosti se budou přijímat do 30. září. 
V každém dotačním titulu může žadatel podat pouze jeden projekt.

Žadatelem může být subjekt, který poskytuje služby na území města Ústí. „Žadatelé mohou ještě před podáním žádosti své projekty konzultovat s příslušným pracovníkem magistrátu," doporučila Romana Macová.