Investici za dva miliony korun schválila městská rada, řekla mluvčí radnice Romana Macová. Systém se rozšíří o dalších 12 kamer, celkově jich tak bude 168.

U mateřské školy

Nově dohlédnou kamery na problematická místa v Krásném Březně, v centru města nebo v sociálně vyloučené lokalitě Předlice. Tam bude kamera umístěná v ulici, kde je mateřská škola.

Podle zástupce ředitele městské policie Jana Novotného byly lokality vybrány i na základě požadavků obyvatel města. Rozšířením kamer ušetří strážníci i personální kapacity. Tam, kde kamery jsou, není potřeba tak časté přítomnosti policistů.

„Dění na kamerách je monitorováno 24 hodin denně a pokud se něco děje, tak operátor vyšle hlídku, která věc na místě vyřeší. Jakákoli kamera navíc je podstatná. Tam, kde je kamerový systém, nedochází tak často k přestupkům nebo trestné činnosti," řekl Novotný.

Kamerové záznamy často slouží i jako důkazy v trestním řízení.

Záchrany životů

Strážníci opakovaně zachránili díky kamerovému systému život. Před několika lety zaznamenali sebevraha na Mariánské skále v centru města.

Nemocného člověka pak ze skály sundala specializovaná hlídka strážníků. Podle Novotného nejsou takové případy výjimečné.

„Nedávno si například operátor v jedné ulici všiml pádu ženy, která zůstala ležet. Vyslal tam hlídku, která na místě zjistila, že žena ztratila vědomí. Byl použit defibrilátor, který ženě zachránil život," dodal Novotný.

Všechny městské kamery mají barevné rozlišení, přibližně třetina kamer je stacionární, zbylé jsou otočné.