Policisté po něm totiž šli najisto. V návěsu a přívěsu mezi plastovými kelímky postupně zadrželi osmnáct běženců. Čtěte také: Z Cínovce mají uprchlíci odejít do léta, nyní jich je tam šedesát

„Oslovili nás kolegové z německé strany, jestli něco nevíme o skupině osob nelegálně překračujících hranici. Nic jsme o ní nevěděli, proto jsme začali s pátráním," popsal Daniel Franc z oddělení pobytové kontroly ústecké cizinecké policie.

Po zadržení Srba zjistili, že migranti pocházejí ze srbského tábora, kde převaděčům zaplatili kolem tisíce až třinácti set eur. Skupina je jednou ze stovek nelegálních běženců, putujících přes nebo žijících na území Ústeckého kraje.

LÁZEŇŠTÍ HOSTÉ PŘETAHUJÍ POBYT

Policie zveřejnila i detailní statistiky. Uprchlíci podle nich jako jednu z častých tras využívají dálnici D8. „Nelegální běženci využívají na dálnici k tranzitu přes naše území osobní a nákladní automobily, autobusy i dodávky," přiblížil Pavel Češka, šéf cizinecké policie v Ústeckém kraji.

Mezi zadrženými cizinci jsou často i hosté lázeňských domů v Teplicích a Dubí, loni jich cizinečtí policisté zaznamenali 433. Během 90 dnů, na které mají turistické vízum, se nestačí doléčit, a přesáhnou tak dobu pobytu.

„Zahájíme s nimi řízení o vyhoštění. Oni se ale často odvolají, a než je to vyřízeno, musíme na ně pohlížet jako na někoho, kdo je u nás oprávněně. Bohužel, lhůty jsou dlouhé," podotkl Češka.

Specifickým příkladem jsou nelegální práce nebo případ zadržení migranta z loňského prosince. „Zachytili jsme v autobusu z Berlína do Vídně cizince, u kterého jsme při osobní prohlídce našli drogy pro osobní potřebu, pervitin, marihuanu a hašiš. V zavazadlech ale vezl dvě kila pervitinu za milion a půl," uvedl Daniel Franc.

Cizinečtí policisté se také často setkávají s padělanými či pozměněnými doklady. Nejčerstvější je například případ Maďara, který vezl běžence s falešným maďarským občanským průkazem na jméno Patrik Lakatos. Bohužel kvůli odlišné tiskové technice občance chyběly různé ochranné prvky. Jindy zase z pravého pasu padělatelé vyjmou stránku a nahradí ji jinou z dalšího. Například tak stranou číslo patnáct nahradili stranu pět v iráckém cestovním pasu.

„Občas se stane, že migranti ani nevědí, že jsou v Česku. Prostě nasednou do autobusu a jedou," dodal Franc.

Přečtěte si k tématu: Policie v Petrovicích zadržela 75 nelegálních migrantů. Zatím jen cvičně

Předlické středisko je bezpečnostní riziko, říká nejmladší krajská zastupitelka

Zadržených Afghánců bude přibývat