Informovala o tom Blanka Mouralová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Collegium Bohemicum, která stálou výstavu připravuje.

VZNIK EXPOZICE BYL PODMÍNKOU DOTACE

Vznik expozice byl jednou z podmínek evropské dotace na rekonstrukci muzea. Pokud by nevznikla, hrozilo by Ústí, že bude muset vracet bezmála 300 milionů korun.

„Peníze jsou schváleny, teď se otevřel účet u ministerstva kultury, kam budeme posílat faktury na proplacení," řekla Mouralová. Společnost vypíše výběrové řízení na zhotovitele zakázky. Projekt pochází už z přelomu let 2012 a 2013, bude se tak muset upravovat výběr technologie.

Expozice zabere celé levé křídlo muzea, tedy asi 1 500 metrů čtverečních, což jsou dvě patra a zadní schodiště. „Počítáme s návštěvníky z Německa a Rakouska. Vzniká také program pravidelných návštěv saských a bavorských škol," uvedla ředitelka. Podle ní by se Ústí mohlo stát zastávkou turistů, kteří míří do Terezína.

PODOBNÁ MUZEA BUDOU V MNICHOVĚ A BERLÍNĚ

V době vzniku Collegia Bohemica byl projekt ojedinělým. „Teď se buduje podobné muzeum v Mnichově a Berlíně, ale nekonkurujeme si, jsme partneři," uvedla ředitelka.

„Záměrem expozice je ukázat, že téma dějin německy mluvících obyvatel českých zemí nemusí vyvolávat kontroverze, naopak se stalo součástí pozitivní agendy a tématem spojujícím ČR a Německo," dodal Ivo Losman z ministerstva zahraničních věcí, který je členem správní rady Collegia Bohemica.