„Hlavní postavou byl tenkrát Zdeněk Kubec, reprezentant, který byl pro mnohé mladé pětibojaře vzorem. To bylo kolem roku 1990. Měl jsem to štěstí, že mě také trénoval. Celý život jsem toužil po velké sportovní medaili. Od sedmi let jsem závodně plaval, potom jsem dělal moderní pětiboj, na vysoké škole jsem šermoval. Teprve nyní, když mi už bylo dvaačtyřicet, jsem si splnil tajný sen," vypráví Alexandr Ivančo.

STŘELBU LADIL V BYTĚ

Začátkem července se 
v Praze konalo mistrovství světa v moderním pětiboji kategorie Masters (nad 30 let). Alexandr Ivančo tam ve smíšené štafetě s Lucií Grolichovou vybojoval stříbrnou medaili. „Na závěrečný běh jsme nastupovali jako pátí a málem jsme to celé vyhráli. Na zlaté Řeky nám chybělo deset vteřin," říká sportovec.

V Ústí nad Labem žádný pětibojařský oddíl není, což je velká škoda. Hlavní problém jsou koně a solidní střelnice. „Já se připravuji většinou sám. Na parkurovou disciplínu jsem trénoval v Jezdeckém klubu Roudníky pod vedením Blanky Vajrychové. Na závodech se kůň losuje, dostal jsem Rosu a celý parkur zajel bez chyby. Skáče se deset překážek vysokých 90 centimetrů.

„Střelbu jsem ladil v bytě, dvakrát jsem vyjel do Prahy, abych si to vyzkoušel na místě. Používá se laserová pistole, střílí se na deset metrů, pět terčů. Do toho se běhá dvakrát 800 metrů. Plavání mi nedělá problém, šerm trénuji už několik let. Samozřejmě že hodně záleží na druhé polovině týmu, já měl Lucii a ta byla skvělá," pokračuje Ivančo.

SOUPEŘ MĚL RYCHLEJŠÍ NOHY

Společně vyhráli plavání, pátou pozici obsadili na parkuru i v šermu. Rozhodovalo se v poslední disciplíně. Běh se střelbou. Startovalo patnáct dvojic a čeští reprezentanti šli do boje o medaile z páté pozice s devadesátivteřinovou ztrátou na Angličany. Druzí vybíhali Řekové, potom Litevci a Němci.

„Věděl jsem, že je to moje poslední šance doma udělat dobrý výsledek. Lucie to rozběhla náramně a já si hlídal hlavně rychlého Řeka. V posledním kole jsem dokonce dostal šanci na zlato, když Řek na střelnici zaváhal. Jenomže i já střílel dost pomalu a soupeř měl rychlejší nohy. Bronzovou medaili získali Angličané. Byl to úžasný zážitek, na který se nezapomíná," říká Alexandr Ivančo.

V Ústí trénuje mladé šermíře a krátký okamžik slávy na stupních vítězů s vlajkou v zádech by přál všem. Moderní pětiboj začíná u plavání a talentovaných kluků tu je dost. Jednou by chtěl své zkušenosti předat dál. Před týdnem byl málem mistr světa, na bedně vzpomínal na svého prvního trenéra Zdeňka Kubce. Tichý chlápek a takový borec.