Hlídka strážníků prováděla v úterý ve 3.50 hodin kontrolní činnost v prostorách Hlavního vlakového nádraží a jeho blízkém okolí, se zaměřením na pohyb bezdomovců a osob hledaných Policií ČR. V momentě, kdy strážníci vycházeli z nádražního vestibulu, uslyšeli výkřik, který vycházel ze směru od hotelu Palác.

"Hlídka se tímto směrem rozeběhla a asi po dvaceti metrech uviděla neznámého muže, kterému hořela horní polovina těla. Strážníci pomohli dotyčnému strhat z sebe hořící oděv a opatrně ho usadili na zem. Jeden ze strážníků přivolal na místo zdravotní záchrannou službu a Policii ČR a druhý strážník popáleného přikryl dekou, kterou donesl z nedaleko zaparkovaného služebního vozidla," uvedl zástupce vedoucího ústecké městské policie Jan Novotný.

Muž se zapálil u Hlavního nádraží.Až do příjezdu zdravotníků hlídka muže udržovala při vědomí, jelikož byl dotyčný zjevně v šoku a celý se silně třásl. "Šetřením bylo zjištěno, že se jedná o Zdeňka H. (1953), bytem Most. Na dotaz hlídky, proč se zapálil, jmenovaný odpověděl, že už ho nebaví žít, jelikož neslyší, špatně vidí a nikdo ho nechce," dodal Novotný.

Dále strážníci zjistili, že se dotyčný muž již dříve léčil v psychiatrické léčebně. Strážníci na místě zajistili plechovku od benzínu a zapalovač.

Zanedlouho se na místo dostavila Zdravotnická záchranná služba (ZZS), která si dotyčného odvezla do Masarykovy nemocnice a Policie ČR, která si případ převzala k dalšímu šetření.

"Zdravotnická záchranná služba ošetřila na Hlavním nádraží muže, který měl zhruba na 35 procentech těla popáleniny druhého stupně," potvrdil mluvčí ZZS Ústeckého kraje Prokop Voleník. Muže záchranáři převezli do traumacentra v Ústí nad Labem.

"Případ vyšetřujeme jako pokus o sebevraždu. Podle dostupných informací se muž polil hořlavou látkou a zapálil. O jakou látku se jednalo určí až odborné vyjádření," doplnila policejní mluvčí Alena Bartošová.