Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení a komise doporučila městské radě jeho jmenování ředitelem.

Skoro 30 let praxe

Dlouholetý vědecký tajemník muzea Houfek by se měl funkce ujmout 1. dubna. „Vítěz představil nejlepší koncepci a vizi, která bude znamenat, že muzeum nebude jen schránkou plnou předmětů, ale bude skutečně živou institucí," řekl předseda výběrové komise Jaroslav Achab Haidler.

„Chci těžit ze své bezmála třicetileté praxe. Rád bych prohloubil spolupráci s UJEP a udržel kontinuitu projektů muzea," doplnil Houfek.

Rozhodnutí o jménu nového ředitele je pro ústecké muzeum dobrá zpráva. Co zaráží, je rozdílný přístup ústeckého magistrátu k informování veřejnosti v případě tohoto výběrového řízení a nedávno proběhlého konkurzu na ředitele ústecké zoo.

Zoo byla v utajení

Když se Ústecký deník snažil zjistit před zasedáním rady, koho komise na tento post doporučila, tisková mluvčí Romana Macová to tehdy striktně odmítla. Dokonce odmítla prozradit, kdo se o vedení ústecké zoo ucházel.

Jména všech osmi přihlášených do výběrového řízení na ředitele muzea přitom magistrát zveřejnil i na svých stránkách. Zatímco jedenáctka kandidátů ve druhém výběrovém řízení zůstala dokonale utajena a vítěz i doporučení komise se odtajnilo až po zasedání rady města.

„Změna přístupu k informovanosti je zásluhou radního Haidlera. U výběrového řízení pro muzeum již byl součástí přihlášky a zaslané koncepce také souhlas se zveřejněním jména kandidáta. V případě zoo ještě toto nebylo ošetřeno," vysvětlila Macová.

Radní psal maily

Odvolání bývalých ředitelů a také následné vypsání výběrových řízení proběhlo ovšem vždy ve stejný den a původní podmínky byly totožné.

Kandidáti na post ředitele zoo byli následně radním Haidlerem kontaktováni prostřednictvím e-mailu s dodatečným souhlasem ke zveřejnění kandidatury, osobních údajů a koncepce.

Přesto zveřejněni nebyli, zatímco ve druhém případě došlo ke zveřejnění jmen uchazečů i v případě, že nesouhlasili se zveřejněním koncepce, jako například kontroverzní teplický kněz Eugen Freimann. Samotná výběrová řízení a nástupy nových ředitelů dělí jen měsíc.