Po hromadném tři dva jedna míří k nebi všechny balonky a Ústečané netrpělivě očekávají verdikt komisaře Roberta Zauera z agentury Dobrý den. „Mohu potvrdit nový český rekord ve vypuštění balonků na jednom místě s počtem 2012 balonků, který bude zapsán do České knihy rekordů," hlásá do mikrofonu Zauer.

Ústečanům se podařilo překonat čtyři roky starý rekord, kdy z Prahy a Brna vzlétlo v jeden okamžik 2008 balonků. Než však mohl být rekord překonán, probíhaly několikahodinové přípravy. „Od půl desáté od rána pracovníci muzea nafukovali v jeho atriu balonky, které poté navázali na lano a přenesli na Lidické náměstí. Nafoukli o tři sta balonků více z důvodu prasknutí některého z nich, abychom měli jistotu, že rekord padne," doplnil Zauer.

Vytvořit nový český rekord se rozhodli muzejníci ke stému výročí objevení kosmického záření. Fyzik Viktor Franz Hess při letu horkovzdušným balonem z Ústí nad Labem zjistil, odkud se bere radioaktivní záření, které je všude kolem nás. Jednou z Ústečanek, která přišla rekord podpořit, byla Marie Kaloučková. „Je to dobrý nápad. Vůbec jsem netušila, že Ústí se zapsalo takto významně do dějin vědy. Zaměstnancům muzea patří velká pochvala," řekla Ústečanka.