Hned dvě akce zaměřené na rodiny s dětmi se uskuteční o tomto víkendu v Ústí. Veřejný sál Hraničář pořádá 1. Rodinný festival, na druhém břehu Labe se odehraje akce Zažít Střekov jinak.

Rodinný festival začal v pátek a trvá až do neděle. „Rodiny s dětmi se mohou těšit na divadelní a taneční představení, přednášky i výtvarné aktivity. Chceme vytvořit zábavné prostředí, které upoutá a rozvine kreativitu i nadšení pro tvorbu u dětí a jejich rodičů,“ vysvětlila pořadatelka Pavlína Loskotová.

Festival v pátek dopoledne zahájí představení pro školy. „Určitě si akci nenecháme ujít, těšíme se,“ řekla Ivana Kopřivová ze soukromé školy Molekula.

LETĚLA INTERAKTIVNÍ SOVA

K vidění už byla během pátku interaktivní hra Deset-dvacet-Sova!. Těšit se lze na Pravdomluvnpu pohádku, divadlo Magický Mourek re-sus-ci-tu-je, hudební příběh Jak se indiáni dostali z podzemí a Jak se kluk z Ústí stal námořníkem. Zde se z dětí stanou tvůrci, poznají své skryté stránky i nadšení z tvorby.

„Pořady se snaží pracovat s tím, že je každé dítě jedinečné a stejně tak je jedinečná i jeho cesta k inspiraci,“ připomněla Pavlína Loskotová.

Akce nabídne workshop hry na ukulele, dílnu pletení, háčkování, workshop tvůrčího psaní nejen pro žáky a studenty, ale i pro dospělé a seniory.

HURÁ DO LUNAPARKU

Na nejmenší návštěvníky čeká Lunapark filmových vynálezů i výtvarné dílny. Dospělé zaujme koncert Marcely Váňové Brožové. Slavnostní start akce je v pátek od 19 hodin, vše vyvrcholí v neděli v 16 hodin představením Svět z papíru, které na jevišti Hraničáře představí pražské Divadlo Ponec.

„Hodně zajímavé bylo páteční představení Město a mnich od 17 hodin. Součástí zahájení bude v pátek od 19 hodin překvapení od žáku Evy Randové, žáků dramatického oboru. Sobota je zaměřena spíše na větší děti, třeba hra na ukulele, workshop výrazového tance nebo akce s architekty. Nedělní radostí bude Svět z papíru, jeho choreografkou je Mirka Eliášová z Divadla Ponec. Vše bude interaktivní,“ dala pár rad Pavlína Loskotová.

PARK A USMĚVAVÍ LIDÉ

Jak prozradila předsedkyně Střekovských matek Kateřina Chalašová, více hudební bude akce Zažít Střekov jinak, která se uskuteční v sobotu v parku T. G. Masaryka. „Střekov oživíme v rámci akce Zažít město jinak už potřetí. Představte si babí léto i park plný usměvavých lidí, tak to vypadalo v minulých dvou letech,“ ohlíží se Kateřina Chalašová.

Lidé se mohou těšit na tři divadla, dobré jídlo, dílny pro děti, přednášky, sportovní aktivity. „V případě nepříznivého počasí se program přesune do Činoherního studia,“ uvádí pořadatelé.

Ke slyšení budou hudební produkce ústecké kapely Lidoví léčitelé, teplická kytarová Sorry holka a punkový Anton G. K vidění pak divadelní představení Býk Ferdinand či pohádka souboru Tamaryšek. „Nasytí nás gril, napojí pivo, děti se nudit nebudou. Jsme přece Matky, nakrmíme, zabavíme,“ usmívá se Kateřina Chalašová.