„Studenti Hotelové školy v Teplicích se blýsknou v barmanské show, žáci ze Střední školy lodní dopravy a technických řemesel v Děčíně zase zájemce naučí vázat uzly nebo navazovat lano. Lidé uvidí i Casanovovo křeslo, které přiveze ukázat SOŠ Litvínov-Hamr," láká návštěvníky Zdeněk Rytíř z tiskového oddělení krajského úřadu.

Sokolníci přivezou ochočené dravce

Pozornost upoutá i Střední lesnická škola ve Šluknově, která je jediná svého druhu v kraji. Její studenti předvedou myslivecké troubení, sokolníci ukáží dravce.

„Přivezeme dravce běžné v České republice, jako je poštolka, sokol či jestřáb, ale i jeden druh káněte z Jižní Ameriky. Jsou natolik ochočení, že lidé si je budou moci vzít na ruku a vyfotit se s nimi," popisuje ředitel školy Rudolf Sochor.

K vidění budou ručně vyráběná dílka lidí z domovů pro seniory a pro osoby se zdravotním postižením. Techniku na akci představí také hasiči, policisté a záchranáři. Zábavu rozproudí recesistický běh na lyžích, spanilá jízda historických vozidel nebo příjezd Přemysla Oráče v historickém kostýmu.

Mírové náměstí zaplní sportovci

Hlavní pódium na Mírovém náměstí doplní stanoviště litvínovských hokejistů, teplických fotbalistů, mosteckých házenkářek a basketbalistů z BK Ústí, kteří budou rozdávat podpisy.

Nebudou chybět ani farmářské trhy s regionálními potravinami. Kdo se v nich dobře vyzná, může zkusit štěstí ve vědomostní soutěži. Zasoutěžit si lidé budou moci i v atriu magistrátu.

„Po celý den tam bude probíhat atletika pro děti za účasti juniorské mistryně světa v chůzi Anežky Drahotové. Děti si budou moci vyzkoušet překážky i další disciplíny," popisuje Rytíř.

Slavit se však nebude jen v Ústí nad Labem. Ústecký kraj v pátek zdarma otevře všechna svá kulturní zařízení, aby si oslavy 15 let od vzniku krajů užili i lidé v ostatních městech.

Bez placení může veřejnost navštívit Severočeskou hvězdárnu a planetárium v Teplicích, Zámek Nový Hrad v Jimlíně, galerii v Litoměřicích, Lounech, Mostě a Roudnici nad Labem. Rádi vás uvítají také v Regionálním muzeu v Teplicích a oblastních muzeích v Děčíně, Chomutově, Litoměřicích, Lounech a Mostě.