V centru Ústí teď musejí být řidiči trpělivější. Na Špitálském náměstí, v podstatě na křižovatce s Klíšskou ulicí, začaly výkopové práce. Na svědomí je má Severočeská vodárenská společnost (SVS).

Ta totiž v těchto místech a poté v Moskevské ulici souběžně zrekonstruuje devětaosmdesát let let starou kanalizaci a sto pět let starý vodovod.

Do konce dubna

Skončit by na Špitálském náměstí měla do 30. dubna 2015. Časový plán druhé etapy rekonstrukce, tedy v Moskevské ulici, akciovka zveřejní až po získání výkopového povolení.

„Během této investiční akce v Ústí souběžně zrekonstruujeme nevyhovující úseky kanalizace a vodovodu, na které je připojeno přibližně osmnáct set obyvatel," sdělil Bronislav Špičák, generální ředitel SVS.

Jak vysvětlil mluvčí společnosti Jiří Hladík, na letošek v ústeckém okrese SVS naplánovala celkem 14 staveb. „Celkový plánovaný objem investic, včetně strategických, pro tento okres činí 77,4 milionu korun," sdělil.

Zdražování vody

Obdobně SVS investuje do obnovy kanalizací a vodovodů i na dolním Střekově. Stoka pocházela z roku 1907 a byla ve velmi špatném technickém stavu. Kamerová prohlídka potvrdila rozsáhlou korozi kolem 50 procent, dál praskliny a vypadlé střepy. Litinový vodovod tu položili v letech 1913 a 1905.

Podle ředitele Špičáka SVS dokonce investuje v Libereckém a Ústeckém kraji do obnovy majetku zhruba miliardu korun. Právě těmito investicemi vodárenská společnost, jejímiž akcionáři je 458 severočeských měst a obcí, omlouvá zvyšování cen vody. Pro letošek zvedla poplatek o 3,57 koruny na kubík.

Domácnosti tak platí za vodu celkem 96,03 koruny včetně DPH. Od roku 2008 zdražila voda na severu Čech o více než polovinu a patří k těm nejdražším v celé České republice.