Situaci navíc komplikuje zuřící chřipková epidemie. Můžeme s tím vůbec něco udělat?

Jak potvrdil Martin Novák z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na ústeckém Kočkově, už od sobtního rána inverzní situace měla nastat. „Počítáme s tím, že začne už v noci. Bude tu v následujících čtyřech dnech, pak uvidíme. Na druhou stranu, spodní vrstva nebude ustálená," podotkl meteorolog Martin Novák.

To podle něj znamená, že alespoň prozatím není třeba mít strach z mnohadenního ohrožení zdraví kvůli hromadění škodlivin v údolí.

UZAVŘOU NEMOCNICE?

Ruku v ruce s inverzí ale bude na naše zdraví útočit chřipka a onemocnění dýchacích cest. Ty jsou zpět v plné síle. „První týden v novém roce máme necelých 11 tisíc případů onemocnění, což je ve srovnání s předchozím nárůst o 50 %," popsal Josef Trmal, ředitel krajské hygienické stanice.

Tak vysoký nárůst ovšem způsobil nepoměr mezi počtem lidí na dovolené a v práci. Opatření v případě vyhlášení epidemie nebo smogové situace bývají stejná: uzavření nemocnic či omezení návštěv.
„Rozhodující bude příští týden. V ústeckém okrese to činí zatím třicet procent," poznamenal hygienik Josef Trmal.

K nejčastějším zdrojům znečištění dnes patří takzvaná lokální topeniště, prach, výfukové plyny. „Pomohla by obnova automobilového parku a plynofikace a třeba teplárny. Hlavní zdroje znečištění jsou automobilismus a stavebnictví. Pokrok nezastavíme," dodal ekologický aktivista Marian Páleník z Přátel přírody.

Nejlepší ochranou před smogem a chřipkovou epidemií zůstává ohleduplnost. V případě prvním topit jen předepsaným palivem a nejezdit autem. V druhém nechodit nemocný mezi lidi, doléčit se. Případně využít očkování.

Co je inverze?Inverzí je několik druhů. Řečeno velmi zjednodušeně, u země se drží málo pohyblivý studený, hustý vzduch a nad ním se pohybuje lehčí teplý vzduch. Pozorovateli se pak naskytne pohled i na vzdálené kopce, vystupující z údolí skrytých v mlze.