Projevilo se ukončení venkovních prací a na úřady se hlásili lidé, kterým v závěru roku končila pracovní smlouva.

NA JEDNO MÍSTO 11 LIDÍ

K 31. prosinci evidoval úřad práce v Ústeckém kraji celkem 7634 volných pracovních míst. Meziročně jich přibylo. Zatímco ale v rámci celé republiky na jednu pozici připadají zhruba tři uchazeči, na Ústecku je jich jedenáct.

„Nabídka práce je poměrně dobrá, pokud mají lidé trochu schopnosti chodit do zaměstnání a nemají nějaký výrazný hendikep, není až takový problém je do nějakého dostat," řekl vedoucí oddělení zaměstnanosti krajského úřadu práce Jaroslav Kunc.

Zatímco na Moravě využívají lidé možnosti získat příspěvek na dojíždění za prací, v Ústeckém kraji tolik žadatelů není. „Podmínky jsou všude stejné, pokud zájemce splní podmínky, příspěvek dostane. Ani příspěvek na přestěhování zatím moc využívaný není," uvedl Kunc.

CHTĚJÍ OSVĚDČENÉ PRACOVNÍKY

Starostové obcí v Ústeckém kraji hojně přijímají lidi z evidence na veřejně prospěšné práce. Ve výjimečných případech mohou konkrétní osobu zaměstnat opakovaně. „Zájem úřadu je, aby pracovali dlouhodobě nezaměstnaní, radnice zase chtějí osvědčené lidi, takže se vždy trochu dohadujeme," podotkl Kunc.

V Ústeckém kraji zůstává nezaměstnanost nejvyšší v zemi, v prosinci stoupla o dvě desetiny na 7,8 procenta. Všech sedm okresů se s mírou nezaměstnanosti vejde do první dvacítky. Nejméně lidí bez práce je stále na Litoměřicku, nejvíc na Mostecku. Právě to bylo řadu let okresem s nejvyšší zaměstnaností. V prosinci ho ale vystřídala Karviná. Celorepubliková nezaměstnanost je 5,2 procenta.