Ukázky rozličných druhů krmení a rozdíly mezi krmnými dávkami u jednotlivých zvířat proběhly v rámci tematického programu ke Světovému dni výživy.

„Veřejnost tady má možnost se podívat, čím se krmí zvířata. Máme tu různé granule nebo si návštěvníci mohou přečíst obsah cukru v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny. Také mohou hádat, čí je který exkrement," komentoval obsah krabiček na stolech Tibor Schwarz z organizace Česko proti chudobě.

Pralesy kácejí kvůli palmovému oleji

U pavilonu opic stál informační stánek Česka proti chudobě, kampaně humanitárních a neziskových organizací. Jejím cílem je snížení chudoby na globální úrovni.

Akce Tajemství kuchyně zoo.„Zabýváme se tu především palmovým olejem a ničením deštných pralesů v Indonésii. Hlavně malajské firmy kácí původní deštné pralesy a sázejí palmu olejnou. Ta však za patnáct let uschne a vznikne tam poušť. Pak nemají kde bydlet ani zvířata, ani původní kmeny," řekl o situaci v Indonésii Tibor Schwarz.

Kmotrem hulmana je herec Ota Jirák

Křtiny samečka hulmana jávského, který se v zoo narodil 26. srpna, proběhly od dvou hodin. Jeho kmotrem se stal herec a dabér Ota Jirák.

„Od chovatelů jsem jako návrh jména dostal Zero. Mně to přišlo trochu determinující, aby se mu už od malinka říkalo Nula. Tak jsem si dovolil v tom změnit aspoň jedno písmeno, aby se z nuly mohl stát hrdina. Tak bych si dovolil pokřtít ho jménem Zoro," vysvětlil při křtinách Ota Jirák.

Zároveň svému kmotřenci přispěl tisícikorunou na krmení. Návštěvníky při této příležitosti v zoo přivítal i nový zastupující ředitel Bořek Voráč.

Ochutnávka z hmyzí kuchyně byla pro odvážné návštěvníky připravená od půl třetí. „Já rozhodně vybíravá v jídle nejsem, ale tenhle hmyz bych teda nesnědla," řekla návštěvnice zoo Zuzana Brumlová.

Pavla Mrázová