Oslavit tuto významnou událost pivovarnické historie mohou i pivaři v Ústí nad Labem, které bude zastávkou unikátního putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Setkání se sládkem

V Pivovarské šenkovně a v restauraci Chaloupka budou mít hosté v pátek večer vzácnou příležitost setkat se se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, který v obou restauracích narazí dubové soudky s nefiltrovaným Prazdrojem.

Oslavu slavnostně zahájí také historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu.

Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přinese také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku.

Plzeňské pivo se v Ústí nad Labem pije téměř 130 let. „Již od sedmdesátých a osmdesátých let devatenáctého století bylo plzeňské pivo dostupné ve všech oblastech Čech, Moravy a Slezska. Napomohl tomu rozvoj železniční dopravy. Do Ústí nad Labem se Pilsner Urquell dopravoval prostřednictvím zástupce v Podmoklech od roku 1887, který zásoboval plzeňským pivem všechny velké hotely a restaurace ve městě," uvedl sládek Václav Berka.

Plzeňské pivo nabízel například hotel Grand, Beseda, 1900, Metropol, Národní dům, Anglický Dvůr, U Bílého koníčka, London, Nádražní a další restaurace.

Rezervace je nutná

První restaurací, kde v pátek Václav Berka narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude v 19.00 restaurace Pivovarská šenkovna. Sud v restauraci Chaloupka bude naražen v 21.00.

Ale pivaři se začnou scházet již dříve a v obou restauracích doporučují zajistit si včas místa. „Začínáme kolem šesté hodiny, rezervace je skoro nezbytná, na poslední chvíli místa asi nebudou," sdělila Eliška Drahotová z restaurace Chaloupka.