Mandril rýholící patří k nejpestřeji zbarveným primátům. „Zejména samci hýří barvami. Skupina je vždy vedená nejsilnějším samcem, u nás je jím osmnáctiletý Albert, který přišel v roce 2005 z francouzské zoo Plaisance du Touch," uvedla vedoucí zoologického útvaru ústecké zahrady Petra Padalíková.

Počátky chovu mandrila rýholícího v Ústí se datují rokem 1967, kdy přišla první zvířata tohoto druhu. Následovala další a daří se odchovávat i četné potomstvo.

Matka Jarmila je Albertova favoritka

„Matkou nejnovějšího přírůstku je sedmnáctiletá samice Jarmila, je to v pořadí její sedmé mládě. Patří k favoritkám chovného samce. Jarmila je již zkušená, takže se o své mládě pečlivě stará a nosí jej přitisknuté na břiše. Z toho důvodu ještě není známo pohlaví mláděte, protože chovatelé ještě neměli možnost vidět příslušné partie. Ale podle předběžného pohledu se domnívají, že se jedná o samičku," uvedla Nikola Roštejnská.

Kromě rodičů tvoří skupinu ještě dvě dospělé samice Čára a Čarda a sedm různě starých mláďat. Celkem tak ústecká zoo chová jedenáct jedinců.

Novinkou zoologické zahrady je také rozšíření otvírací doby v březnu.

„Máme nově otevřeno od 09:00 až do 17:00 hodin. Aktuálně jsme totiž zavedli tzv. přechodné období, což jsou dva měsíce mezi letní a zimní sezonou (březen a říjen)," uvedla mluvčí.

Cena permanentních vstupenek se nemění, činí 450 korun pro dospělého, 225 pro dítě. Rodinné vstupné pro dva dospělé a dvě děti vyjde na celý rok na 1300 korun. O víkendech už zoo otevře také horní vstup do zahrady.