Nejdříve uvedla, že dítě porodila ona sama a to přímo v Ústí nad Labem. Dokonce před svou rodinou těhotenství předstírala. Když tuto verzi lékaři vyloučili, řekla, že dítě vyměnila s trmickou rodinou za dům.

Na úterní tiskové konferenci to oznámili ústečtí kriminalisté. Ti této verzi motivu únosu moc nevěří.

Čtěte také: Unesená Michala měla být vyměněna za dům v Německu, tvrdí podezřelí

„Stále pracujeme s třemi motivy únosu a jako nejpravděpodobnější se nám zdá organizovaný únos," sdělil vedoucí vyšetřovatelů Václav Kabátník.

Jako jeden z důkazů podporující tuto skutečnost uvedl, že auto s pachateli sledovalo autobus MHD, kde jela i malá Michalka s maminkou, od obchodního domu Globus až k trmickému parku Svatopluka Čecha. Tam nakonec dítě odcizili.

Unesené Michalce Janové, která se narodila 16. června v ústecké porodnici se daří a je zdravá.

„Hodně jí a je už taková živější," řekl dědeček z otcovy strany Miroslav Gombár.

Čtěte také: Policejní ředitel slavil s Romy návrat malé Michalky

Čemu teď ovšem rodina čelí, je rasistická korespondence, kterou dostává.

„Přišlo nám několik dopisů a dokonce i koresponďák, kde bylo napsáno: Ty černá svině. prodáš parchanta a pak ho chceš zpátky, aby si měla dávky, jako svině nemakačenková. Smrt všem černým cikánským sviním, na které my děláme," ukázal korespondenci novinářům Miroslav Gombár.

Další vyšetřování únosu novorozence ze začátku července, ze kterého jsou podezřelí muž a žena německé národnosti, povede německá policie a tamní státní zastupitelství.

V Německu stíhaným pachatelům hrozí až pět let vězení.

„Jsem přesvědčený o tom, že to bylo podobně jako často v minulosti, kdy ženy, které nemohly mít děti, se uchýlily k tomu, že dítě unesly," řekl krajský policejní ředitel Tomáš Lansfeld.

Policii k pravděpodobným pachatelům únosu dovedly otisky na kradených registračních značkách.

„Značky byly ten den dopoledne ukradené z vozidla Deawoo Matiz pod Větruší. Na auto z půjčovny ho nalepili pomocí oboustranné samolepící pásky," řekl vedoucí územního odboru Ústí nad Labem Vladimír Danyluk. Právě z izolepy pak čeští policisté zajistili otisky prstů. Důležité byly také kamerové záznamy.

Policisté na tiskové konferenci ukázali i fotografie z dálničních tunelů, kde na předním nárazníku byla odcizená česká registrační značka a na zadní části auta pravá německá.

„Těmito poznatky jsme se dostali k pachatelům, kdy zajištěné otisky patřily muži, který si auto zapůjčil v autopůjčovně," doplnil Danyluk. Policisté ale museli shlédnout více než 400 hodin záznamu z kamer.

Podle Kabátníka by v Česku pachatelům za zločin zavlečení, jak český právní řád nazývá únos do cizí země, hrozilo dva až osm let vězení. V Německu, kde budou pachatelé souzeni, mohou dostat nejvýše pětiletý trest. Oba podezřelí jsou ve vazbě ve městě Koblenz. Česká policie bude případ vyšetřovat i nadále, hlavně pomáhat německým kolegům.