„Už více než sto let se olympijské medaile nedělají ze zlata. Většinový podíl v každé zlaté medaili tvoří stříbro, které je pouze pokryto tenkou vrstvou zlata," říká Lukáš Jokl, marketingový manažer jablonecké České mincovny.

„Skutečně zlaté medaile byly udělovány pouze na třech olympiádách. Opravdové zlato rozdávali sportovcům v St. Louis v roce 1904, v Londýně v roce 1908 a naposledy ve Stockholmu v roce 1912. Od té doby jak pro zimní, tak pro letní hry, tvoří více než 90 procent zlaté medaile stříbro, zlato tvoří méně než 10 %, tedy běžně kolem 6 gramů."

S čeljabinským meteoritem

Medaile udělované sportovcům na olympiádě v Soči jsou uměleckým dílem. Kromě drahých kovů je v nich obsažen polykarbonát a výroba jedné medaile zabere v průměru 18 hodin ruční i strojové práce. S průměrem 100 mm patří tyto medaile mezi největší i nejdražší v historii olympijských her.

Pouze medaile udělované v Turíně v roce 2006 měly o 7 mm větší průměr, ale zároveň byly lehčí. „Zajímavostí je, že medaile udělované sportovcům v Soči 15. února obsahovaly navíc kousek meteoritu, který ten den přesně před rokem vybuchl nedaleko města Čeljabinsk," uvádí Jokl.

Paralympijské medaile jsou těžší

Zlaté medaile ze Soči obsahují 525 gramů stříbra a 6 gramů zlata, stříbrné 525 gramů stříbra a bronzové 460 gramů bronzu. Medaile udělované na paralympijských hrách jsou těžší. Je v nich zakomponováno méně polykarbonátu. Obsahují při stejném množství zlata 680 gramů stříbra, bronzové pak váží 585 gramů.

Na Soči potřebovali dvě a půl kila zlata

Celkově se na medaile v Soči spotřebovalo dvě a půl kila zlata o ryzosti 990/1000, 490 kilogramů stříbra o ryzosti 960/1000 a 210 kilogramů bronzu.

Pokud by byly zlaté medaile ze Soči vyrobeny z čistého zlata, při stejné hmotnosti by měly hodnotu kolem 450 tisíc korun (paralympijské pak téměř 580 tisíc korun).

Pro srovnání nejdražší medaile z jablonecké České mincovny má při průměru osm a půl centimetru hmotnost jednoho kilogramu ryzího zlata a její prodejní cena je stanovena na 1,47 milionu korun.

„Její hodnota se však neměří pouze obsahem drahého kovu, ale i uměleckým zpracováním a sběratelskou vzácností. Svou roli v tom hrají i emoce, a tím jsou si pamětní medaile s těmi olympijskými velmi podobné," uzavírá Jokl.

Zlaté Češky zvěční asi opět ve zlatě

V Jablonci se stalo tradicí, že se zlatým medailistům z olympijských her věnuje v České mincovně mimořádná pozornost. Medailéři je zvěčňují právě při sportu, ve kterém na metu nejvyšší dosáhli.

Martina Sáblíková už jednu „svou medaili", tedy s portrétem svého sportu, má. V roce 2010 ji pro mincovnu navrhl akademický sochař Jiří Dostál. Ani zlaté medailisty Londýn 2012 nevynechali.

Před rokem olympionička Barbora Špotáková a paralympionik Jiří Ježek navštívili mincovnu. Při té příležitosti se podíleli na ražbě zlatých medailí s motivem nejen jejich disciplín na olympijských hrách.

„Už se tu hovoří i o letošních vítězích. Mincovna již o ražbě uvažuje, nicméně se stále vedou jednání a výsledek ještě není známý," uvedla Jana Kratochvílová, reklamní manažerka mincovny. Určitě totiž chtějí počkat i na vítěze ze zimní paralympiády.