Podle zatím nepravomocného rozhodnutí okresního soudu má společnosti zaplatit téměř 1,5 milionu korun s úroky a také náklady na právní zastoupení, řekla mluvčí soudu Irena Jeřábková. První spor radnice prohrála před pěti lety, městskou kasu to stálo přes pět milionů korun. Radnice bude hledat viníky, škodu na nich chce vymáhat.

VLEČE SE TO OD ROKU 2002

Spory mezi neštěmickou radnicí a firmou se táhnou od roku 2002. Firma si od radnice o dva roky dříve pronajala areál bývalých jeslí, do kterého se souhlasem úřadu investovala 3,6 milionu korun. Pak se ale dostala do potíží a obvodu dlužila na nájemném asi 200 000 korun.

Radnice nájemní smlouvu vypověděla. Společnost proto žádala, aby jí radnice vrátila investované peníze. „Toto tenkrát vedení této radnice odmítlo a rozhodlo se jít do soudního sporu s firmou," řekla starostka Neštěmic Yveta Tomková (Vaše Ústí).

Rada obvodní radnice měla tehdy k dispozici dvě právní stanoviska. Jedno, které mimo jiné doporučovalo peníze společnosti vrátit, a druhé, které radilo peníze nevracet. Radní se rozhodli pro druhou variantu.

Spor radnice v roce 2011 definitivně prohrála, a město tak za ni muselo zaplatit přes pět milionů korun. Kromě investovaných peněz firmě muselo zaplatit i úroky a soudní poplatky. Donor pak podal další dvě žaloby mimo jiné o ušlý zisk. Jedné z nich teď vyhověl ústecký okresní soud a vydal platební rozkaz.

PRAVDĚPODOBNĚ SE ODVOLAJÍ

„Žalovaný je povinen do patnácti dnů zaplatit žalobci 1 473 400 korun s 7,25 pct úrokem z prodlení od dubna 2013 do zaplacení. Žalovaný je povinen do 15 dnů zaplatit žalobci na náhradě nákladů řízení částku 79 702 korun k rukám právního zástupce žalobce," ocitovala rozhodnutí soudu mluvčí Jeřábková.

Radnice ještě nemá k dispozici písemné vyhotovení rozhodnutí. Podle Tomkové se proti němu pravděpodobně odvolá. Zároveň chce ale škodu, která už městu vznikla, vymáhat.

„Měli bychom se zaměřit na jádro věci, na to, kdo o tom tehdy rozhodoval a možná formou civilní žaloby začít tuto věc řešit. Škoda městu opravdu vznikla a hrozí další platby. Zaměříme se na to, abychom dohledali osoby zodpovědné za tento stav," dodala starostka.