Policejní uniformy má obléknout celkem deset nových strážníků. Nábor probíhá od pondělí 5. října.

Kriminalita se snížila

Podle slov starostky sice bezpečnostní situace v Neštěmicích a Krásném Březně nevybočuje od ostatních částí města, více strážníků je ale potřeba.

„Zvýšili jsme hlídkovou a kontrolní činnost v ulicích, což občané kvitují, neboť strážníky vidí ve vyšších frekvencích. Dokonce i závažnější kriminalita se snížila. Samozřejmě že by se nám hodilo více strážníků, to je ale obecně známý problém," sdělila starostka Neštěmic Yveta Tomková s tím, že jeden nábor proběhl už na začátku letošního roku.

„Hlavním důvodem je, že nám ke konci roku deset strážníků končí. Podle novely zákona musí mít totiž sloužící strážníci úplné středoškolské vzdělání zakončené maturitní zkouškou, což tito bohužel nebudou splňovat. Takže teď musíme přijmout deset nových," potvrdil ředitel Městské policie v Ústí Pavel Bakule.

Chtěla by aspoň 180 strážníků

Starostka Neštěmic chce pak počty strážníků i nadále zvyšovat.

„Samozřejmě bych byla ráda, kdyby město mělo 200 nebo 250 svých strážníků, ale musíme brát v potaz i finanční situaci města a rozpočet. V letošním roce nastoupilo už 20 nových strážníků, na začátku příštího roku jich bude dalších 10. Mým cílem je postupně počet strážníků zvýšit na 180, což považuji za minimum," uvedla Tomková.

Strážníkem se může stát každý občan starší 21 let, který je fyzicky a psychicky způsobilý a má úplné středoškolské vzdělání s maturitou.