Odborníci se shodují, že na vině je především nedostatečná prevence. Zvýšit dětem povědomí o škodlivých účincích alkoholu pomáhají interaktivní přednášky, které si loni v Ústeckém kraji poslechlo bezmála 419 žáků z pěti základních škol, mezi nimi i žáci ústeckých škol Pod Vodojemem a Nová. Děti o poučné přednášky nebudou ochuzeny ani letos.

Z dřívějších průzkumů fóra Pij s rozumem jasně vyplývá, že pětina rodičů se svými dětmi nikdy nehovořila o rizicích spojených s konzumací alkoholu. Často se domnívají, že dostatečné informace k tématu dětem poskytne škola.

Nedostatečná prevence

„Právě nedostatečná prevence a informovanost v oblasti konzumace alkoholu byla jedním z důvodů vzniku projektu Pobavme se o alkoholu, se kterým oslovujeme třináctileté děti na základních školách a víceletých gymnáziích," uvádí Vladimír Darebník, vicepresident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Cílem přednášek je zajímavou formou seznámit děti s negativními účinky alkoholu na nezralý lidský organismus, ale také jim předat informace o tom, jak alkohol vzniká, jakým způsobem ho tělo odbourává, a co dělat, když to s alkoholem někdo přežene.

V rámci jednotlivých lekcí se žáci v modelových situacích učí odmítnout alkohol a seznamují se s možnými riziky jeho zneužívání, aniž by docházelo ke striktním zákazům, které mají často opačný efekt.