Ludmila S. žije v Ústí a je nezaměstnaná. Nyní se jí hledá práce velmi těžce. „Dělala jsem ve skladu, ale na konci roku jsem přišla o práci. Je mi přes 50 a práci nemám šanci najít,“ řekla v úterý Deníku, když šla z úřadu práce. Dodala, že se práci snaží hledat především sama, v nabídce úřadu práce toho prý moc není.

Nezaměstnaných na Ústecku bylo na konci března méně než před měsícem. I přes to z místního úřadu práce nepřicházejí příliš pozitivní zprávy. Nezaměstnaných je stále mnoho, je zde jedna z nejhorších situací. Na Ústecku je míra nezaměstnanosti osmá nejvyšší v České republice. Volná pracovní místa přitom téměř nejsou.

Podle v úterý zveřejněné statistiky je na Ústecku 9 461 lidí bez práce a míra nezaměstnanosti dosahuje 13,8 procenta. To je o dvě desetiny procentního bodu méně než před měsícem. Ústí si dokonce ve srovnání s ostatními okresy o místo polepšilo, ze sedmé pozice na konci února se posunulo na osmou.

Ovšem ubylo nejen nezaměstnaných, ale i volných pracovních míst. Nyní je jich jen 302, tedy o jedno místo se dělí 31 nezaměstnaných. Před měsícem byla nezaměstnanost vyšší, ale lidé měli možnost si vybrat i z více míst, konkrétně z 320.

Březnový pokles analytici očekávali, protože klimatické podmínky na konci zimy zpravidla umožňují zahájení venkovních prací. Týká se to zejména stavebnictví, ale i zemědělství.

V ryze zemědělských okresech Česka v březnu odešla z evidence téměř desetina uchazečů, v Ústeckém kraji je ale jarní pokles nezaměstnanosti tradičně mnohem slabší.

V celém Ústeckém kraji hledá práci 59 803 lidí, což je 846 lidí méně než v únoru. Míra nezaměstnanosti tu činí 13,7 procenta, zatímco celostátní klesla z 9,2 na 8,9 procenta. V první desítce okresů s nejvyšší mírou nezaměstnanosti patří čtyři ze sedmi do Ústeckého kraje, výjimka je jen Teplicko, Lounsko a Litoměřicko. I ty se ale umístily hned v další desítce.

Hra čísel

Na konci března bylo na Ústecku 9 461 nezaměstnaných a míra nezaměstnanosti byla 13,8 %. Na konci února přitom dosahovala 14 % a nezaměstnaných úřad práce evidoval 9688. Na konci března 2011 evidoval ústecký úřad práce 9274 lidí bez zaměstnání a míra nezaměstnanosti byla 13,4 %.