Přepravní kontrola je zaměřena nejen na kontrolu jízdních dokladů, ale i na dodržování přepravní a tarifní kázně. Například na cestování se zavazadlem a psem bez schrány nebo na konzumaci potravin a nápojů ve vozidlech.

OD DESÁTÉ VEČER AŽ DO RÁNA

„Noční kontrolní akce byla zahájena po 22. hodině a skončila v brzkých ranních hodinách. Kontrola probíhala nejprve na Předmostí, kde každé vozidlo MHD bylo zastaveno strážníky městské policie a po své trase pokračovalo dále po ukončení přepravní kontroly. Veškeré kontroly proběhly za účasti Městské policie Ústí nad Labem," popisuje způsob kontroly Libor Turek, výkonný ředitel Dopravního podniku města Ústí nad Labem (DPMÚL).

Cestující, který neměl platný jízdní doklad a odmítl zaplatit přirážku v hotovosti, byl ihned vyloučen z přepravy. Následně se přepravní kontroloři rozdělili na jednotlivé noční spoje a každá skupina kontrolovala cestující přímo na jednotlivých nočních linkách v celé trase.

Poctivý nálezce odevzdal napěchovanou peněženku.
Napěchovaná peněženka ležela na ulici. Díky poctivci ji má majitel zpátky

„V rámci prevence v boji proti cestujícím bez platného jízdního dokladu provádíme tyto akce poměrně často. Spolupráce s Městkou policií Ústí nad Labem a Policií ČR je pro nás klíčová a velmi si vážíme, že nám strážníci i policisté, vždy vyjdou vstříc. Vzhledem k narůstající agresivitě cestujících je přítomnost strážníků a policistů při těchto akcích nutností. Zajišťují nejen bezpečnost pracovníků přepravní kontroly a ostatních cestujících, ale i ochranu majetku dopravního podniku," doplňuje Milan Hrudka, vedoucí přepravní kontroly DPMÚL.

NA CIZINCE VOLALI POLICII

Celkem proběhla kontrola u 58 spojů a 69 cestujícím bez platného jízdního dokladu kontroloři udělili přirážku k jízdnému. Jedna z přepravních kontrol odhalila také cestující, kteří nehovořili česky, neměli platný jízdní doklad a neprokázali se žádným dokladem totožnosti.

„K ověření osobních údajů musela být přivolána Policie ČR, která na základě poskytnutých údajů cestující ztotožnila. Po poučení o výši přirážky a podmínkách úhrady, se nakonec cestující cizinci rozhodli zaplatit přirážku k jízdnému ihned a celá věc tak byla vyřízena na místě," dodává Hrudka.

Další podobná akce se bude konat tento pátek

Lázně Vrbenského.
Ze zničených lázní má být centrum pro relax a sport