Petra se vrací od své kamarádky ze Všebořic. V ulici Dukelských hrdinů čeká na trolejbus číslo 54 směr Poliklinika, zjišťuje ovšem, že v peněžence nemá žádné drobné. Problém, s kterým se cestující mnohdy potýkají, teď od 1. března vyřešil Dopravní podnik města Ústí nad Labem.

Přečtěte si: Ústecký řidič vydělává 108 Kč na hodinu. V trolejbusu chce být až do důchodu

U Hraničáře, Masarykovy nemocnice na Severní Terase a právě v zastávce Dukelských hrdinů nechal podnik nainstalovat nové automaty na jízdenky, ve kterých se dá zaplatit i bezkontaktními platebními kartami. Stačí kartu přiložit k displeji a peníze se z karty odečtou.

UMÍ CIZÍ JAZYKY

„V automatu si lze navolit různé druhy jízdného, včetně zlevněného, vybrat si jízdní zónu a možnost zaplatit hotově nebo bezkontaktně. Automat zobrazuje informace kromě češtiny také v angličtině a němčině," uvedl mluvčí Dopravního podniku Luboš Heřman s tím, že dodavatelem je společnost Mikroelektronika.

Jen pár dnů od novinky ovšem automat u Masarykovy nemocnice přestal fungovat. „Porouchala se základní deska počítače, poslali jsme ji na opravu," uvedl Luboš Heřman.

Cena jednoho automatu s digitálním displejem se pohybuje kolem 150 tisíc korun a stroj bere také padesátikorunové mince.

Staré automaty ve městě plánuje vedení Dopravního podniku postupně zrekonstruovat v několika etapách. Ty dosavadní už totiž dosluhují.

„Nyní jsme umístili tři, v budoucnu připravujeme i prodej časových kuponů na vybraných exponovaných místech, které půjde pořídit právě prostřednictvím jízdenkových automatů. Takový automat pak vyjde zhruba na 300 tisíc korun," potvrzuje ředitel ústeckého Dopravního podniku Libor Turek.

Mohlo by vás zajímat: Bazén na Klíši je zavřený. Porouchalo se hlavní čerpadlo

Poživil: Žádné tlaky na šéfa zoo nebyly, chtěli jsme informace a ty nedostali