Nového ředitele má od začátku roku Zoologická zahrada v Ústí nad Labem. Uznávaný odborník a dlouholetý ředitel Zoo Děčín Lubomír Moudrý se do krajského města vrací po více než dvaceti letech. „Zoo by se v následujících měsících měla dočkat dlouhodobého plánu, kam bude směřovat a jaké druhy zvířat pro ni budou klíčové," řekl.

Pavilony na odstřel

Moudrý v ústecké zoo začínal svoji profesní kariéru v 80. letech. Po návratu chce během prvních týdnů detailně zjistit stav, ve kterém zoologická zahrada je. Velká část expozic pochází ze 70. a 80. let minulého století.

„Jít, podívat se na jednotlivé expozice, na jednotlivé pavilony. U některého pavilonu zjistíme, že je na odstřel, takže se s tím nic dělat nedá. Ale u jiných pavilonů bude stačit úprava toho prostředí. Udělat to nejpřirozenější, jak je to možné z hlediska potřeb zvířat," řekl Moudrý s tím, že ústecká zoo by se měla zapojit do mezinárodních kampaní na ochranu druhů.

„To považuji za neméně důležitou věc. Zoologické zahrady jsou takoví ambasadoři a zvířata, která chovají, se využívají k tomu, aby lidé věděli, co se děje v přírodě. A tam se toho děje čím dál tím víc," doplnil Moudrý.

Město mrtvých duší

Za prioritu nepovažuje shánění nových druhů zvířat. Těch oblíbených, která v okolních zahradách nejsou, má podle Moudrého ústecká zoo dostatek. Mezi nimi slony, velké šelmy, orangutany nebo nosorožce.

„Ona je jedna věc, jaké druhy chováte a druhá věc je, v čem je chováte. Můžete sehnat nové druhy a postavit pro ně nové pavilony, což je věc, která v současnosti není úplně reálná," vysvětlil Moudrý.

Přesto by se návštěvníci mohli zřejmě ještě letos jednoho nového druhu dočkat. Expozici lachtanů by měla nahradit expozice oblíbených tučňáků.

„Shání se peníze, je to o tom, abychom tady neměli v úvodní části zahrady město mrtvých duší, což není příjemné. Budeme se snažit tuto věc co nejdříve zprovoznit. Projekt na tučňáky tady je. Podívám se, v jakém je stavu, co všechno obnáší," doplnil Moudrý.

Generel jako zákon

Ústecká zoologická zahrada má od nového roku nově i dozorčí radu. Pětičlenný orgán by měl s ředitelem úzce spolupracovat. V dozorčí radě zasednou tři bývalí ředitelé Bořek Voráč, Tomáš Kraus a Václav Poživil. Doplní je radní Yveta Tomková (nez.) a zastupitel Martin Mata (Nezařazení a TOP 09).

Jako první by měl přijít na řadu generel zoo, tedy klíčový dokument, který má z dlouhodobého hlediska určit, jak bude zoo vypadat. Podle Moudrého je takový dokument nezbytný a měl by být považován za zákon.

„Byl bych rád, kdybychom dokázali na začátek stanovit budoucí hranice zahrady nebo celého areálu či odpočinkové zóny na Mariánské skále. Stanovit základní body rozvoje té vnitřní zahrady, pavilonů. Stanovit nosné druhy, které by tady měly být," dodal Lubomír Moudrý.