Do základních škol v Ústí nad Labem má nastoupit 1 200 prvňáků. Radnice už několik let školám přispívá. „Děti dostanou školní potřeby, na jejichž pořízení schválila rada města prostředky 2 tisíce korun na dítě," řekla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Dávají příspěvek:Ústí n. L.: 2 000 korun na žáka
Chlumec: 17 700 na dvě třídy prvňáčků
Přispívají v rozpočtu:
Trmice, Chabařovice, Velké Březno, Petrovice, Malečov

„Je to příjemné, protože zbudou peníze i pro ostatní žáky," řekl ředitel Základní školy E. Krásnohorské Martin Alinče. „Dětem jsme koupili balíček základních pomůcek," dodal ředitel.

Příspěvek dostala i základní škola v Chlumci. „Přispěli jsme dvěma třídám prvňáčků základní školy částkou 17 700 korun na potřebné vybavení v rámci školní výuky," sdělil starosta Chlumce Roman Zettlinger.

Peníze v rozpočtu

V Chabařovicích žádný zvláštní příspěvek pro prvňáčky nemají. „Řešíme to už při sestavování rozpočtu a záleží na panu řediteli, jak s prostředky naloží. Myslím si, že na škole nešetříme," vysvětlil starosta Josef Kusebauch.

V Petrovicích letos čekají desítku prvňáčků. „Školu podporujeme prostřednictvím dotací do rozpočtu a děláme vše proto, abychom si ji udrželi, pomůcky pro žáky nakupují podle svého uvážení," uvedl starosta Petrovic Zdeněk Kutina.

Také ve Velkém Březně příspěvek obec nedává. „Škola od nás dostává peníze do rozpočtu. Otevře dvě první třídy dětí nejen od nás, ale i z okolních obcí, o penězích na pomůcky rozhoduje pan ředitel," řekl starosta Michal Kulhánek.

„Děti dostanou to základní, jak stanoví zákon a snažíme se k tomu i něco přidat," dodal ředitel velkobřezenské školy Jan Darsa.

Kolik stojí školní výbava pro prvňáčka:Pořízení základní výbavy se odhaduje podle náročnosti na 4 500 Kč
Aktovka: 800 - 1 500 korun
Penál: 100 - 400 korun
Obaly na sešity: 1,50 - 10 korun
Obaly na knihy: 5 - 20 korun
Ceny jsou orientační podle aktuální nabídky webových stránek