Do ústeckých ulic v uniformě městské policie vyrazil včera poprvé jedenadvacetiletý Vít Mráz. Patří mezi dvacítku nových strážníků a strážnic, kteří posílili řady ústeckých strážců zákona. Nasazení budou v nejproblémovějších čtvrtích.

„Vlastně jsem si splnil dětský sen. Již od malička jsem myslel na to, že bych se mohl dát k policii nebo k armádě. Když se naskytla tato příležitost, tak jsem toho využil," svěřil se nový strážník.

Pro nové městské policisty je výprava do ulic prvním ostrým nasazením. „Určitě jsem trochu nervózní," přiznal dalších z nových strážníků Sebastien Kutha.

Nutné posílení

V letošním roce zastupitelé navýšili rozpočet městské policie o osm milionů korun, aby si mohla navýšení počtu strážců zákona dovolit. Veřejný pořádek je jednou z věcí, na kterou si Ústečané dlouhodobě stěžují. Podle ředitele strážníků Pavla Bakuleho nyní u městské policie pracuje 156 lidí, z toho je 32 žen. Mezi dvacítkou nových jich bylo plných sedm.

„V odborných testech byly nové strážnice lepší než muži, ve fyzických se jim také vyrovnaly," pochválil zástupkyně něžného pohlaví ředitel Bakule.

Šestitýdenní výcvik nebyl podle nových strážníků nic jednoduchého. „Fyzička mi problém nedělala, horší to bylo s teoretickou částí a právem. Musíte se naučit velké množství zákonů a předpisů," tvrdí Vít Mráz. Všichni to nakonec zvládli a složili předepsané zkoušky.

Předlice i Mojžíř

Strážníci míří na okrsky v Krásném Březně a centru města. Pod ně spadají problémové oblasti jako jsou Předlice nebo Mojžíř. Právě sem budou nejčastěji chodit.

„Věříme, že jejich přítomnost lidé zaznamenají. Jde nám o to posílit bezpečnost především v problémových lokalitách," uvedla radní Yveta Tomková, pod kterou městská policie spadá.

Vít Mráz se toho, že by měl sloužit ve čtvrtích s nedobrou pověstí, neobává. „Myslím si, že to zvládnu." Přiznal, že ještě neví, jaké je to být celou směnu na nohách.

Další posílení

Radní Tomková tvrdí, že by strážníků chtěli v dalších letech ještě více. Není vyloučeno, že jich ještě letos bude dalších pět. „Vše záleží na penězích. Budeme se je samozřejmě snažit najít," slíbila Tomková.

Podle ředitele Bakuleho je práce strážníka jistá a v Ústí mezi těmi, co vydrží náročné začátky, není fluktuace. „Zhruba třicet procent strážníků je u sboru více než dvacet let, dalších třicet procent patnáct let," prozradil.