„Jedná se o druh, který naše zoo v minulosti nikdy nechovala, takže se jde o premiéru," s nadšením sděluje mluvčí zoo Věra Vrabcová.

DORAZIL Z EDINBURGHU

„Samec Mekong se narodil 31. prosince 2014 ve skotské Zoo Edinburgh. Na cestu se vydal ve středu 18. května v 9.45 hodin, do naší zoo dorazil následující den v 15.30 hodin, v boxu přepravní společnosti tedy strávil téměř 30 hodin," dodává.

„Tapíři čabrakoví vystřídají tapíry jihoamerické, které v naší zoo chováme od roku 1999. Důvodem je to, že tapíři čabrakoví jsou vzácnějším a ohroženějším druhem, takže bychom se samozřejmě chtěli pokusit i o odchov těchto jihoasijských lichokopytníků. V Evropě se za posledních 12 měsíců narodila jen dvě mláďata, chová je pouze 25 institucí v počtu 51 jedinců (29 samců a 22 samic)," přibližuje vedoucí zoologického úseku Petra Padalíková.

„Chov tapírů čabrakových je v evropských zoologických zahradách řízen programem EEP (Evropské chovné programy) pod vedením koordinátora, který posuzuje žádosti k založení chovu a přiděluje geneticky vhodné jedince. Jednání byla poměrně složitá a dlouhá, trvalo téměř rok, než nám doporučil volného samce. Nyní čekáme na vyjádření, která samice bude k Mekongovi nejvhodnější," dodává.

VŠE SI PEČLIVĚ OČICHAL

Po příjezdu se Mekong choval velice klidně, nejen během vystupování z přepravního boxu, ale také ve své nové ubikaci v horní části zoo v pavilonu nosorožců. Vše si pečlivě očichal, chovatelé mu připravili seno, trávu, zeleninu, granule, okus, má zde k dispozici i malý bazének.

„Uvidíme, jak bude reagovat na nové prostředí, ale pokud bude vše v pořádku, mohli bychom ho již po víkendu pustit do venkovního malého výběhu, jen betonový povrch změkčíme vrstvou štěpků. Tento prostor je však pouze provizorní, protože na žádost kolegů z Edinburghu jsme museli transport urychlit, čekají totiž mládě. S finanční podporou Nadace ČEZ proběhne v nejbližší době úprava výběhu a vnitřní expozice ve spodní části zoo, kde dnes žije pár tapírů jihoamerických. Ti se po dohodě s koordinátorkou jejich chovného programu přesunou pravděpodobně do Itálie," vysvětluje Petra Padalíková.