Svátkem pivařů se stane pátý ročník Pivního jarmarku, který se koná v sobotu 23. května od 10.00 do 22.00 na Kostelním náměstí v centru města.

Návštěvníci budou moci po celý den ochutnávat desítky druhů piv z produkce malých a rodinných pivovarů.

Nové oříškové pivo Oráč

Točit se budou piva uvařená podle tradičních receptur a také speciály a novinky. Bude mezi nimi i nové jedenáctistupňové pivo Oráč, které vzniklo v pořádajícím ústeckém minipivovaru Na Rychtě ve spolupráci s muzeem města.

„Pivo se jmenuje Oráč podle nejslavnějšího ústeckého rodáka Přemysla Oráče a bude se pít nejen na jarmarku, ale i o týden později 29. května u nás v muzeu u příležitosti Noci muzeí, která se letos ponese v duchu Starých českých pověstí," vysvětlil historik Martin Krsek.

Pivo je uvařené z ječného a pšeničného sladu a chmelené třemi druhy žateckého chmele. Má příjemnou ovocnou vůni a v chuti jsou znát lískové oříšky.

Soutěž odborná i pro veřejnost

Součástí jarmarku bude také soutěž piv. „V odborné degustaci bude udělen Máz ústeckého Pivního jarmarku v kategoriích nejlepší světlý ležák, polotmavá a tmavá piva a speciální a ochucená piva," informoval Jiří Šťovíček, ředitel pivovaru Na Rychtě.

Veřejnost může rozhodnout o udělení Mázu Ústeckého deníku.

Anketní lístky budou otiskovány v Ústeckém deníku (první vyšel v pondělí 18. května, další vyjde ve středu) a návštěvníci je mohou odevzdat vyplněné na jarmarku k vyhodnocení. Tři vylosovaní obdrží dárkové poukazy restaurace Na Rychtě v hodnotě 500 korun.

K jarmarku patří i pestrý doprovodný program. Hlavní hvězdou v hudebním programu je legendární Laura a její tygři. V programu dále vystoupí Zdenka Trvalcová a Voila, Monokl, BigBand Zdenka Tölga, The Boom a další.

Každé pivo pomáhá

Na divadelní scéně, která bude od letošního ročníku větší a umístěná na druhém konci Kostelního náměstí za kostelem Nanebevzetí Panny Marie, se představí Divadlo V Pytli, Divadélko Vysmáto, Panoptikum Maxe Fische, Sváťovo Dividlo, Kouzlení s Flažolíkem a Flašinetář Honza a další.

Celou akcí bude provázet principál Divadla V pytli Petr Stolař se svými kejklíři. Z každého prodaného piva bude věnováno 50 haléřů Nadaci Plamínek Naděje. Vstup na akci je zcela zdarma.