Jihozápadní obchvat je potřeba. Na tom se snad shodují všichni obyvatelé města Chabařovice.

Přesto jeho stavba vyvolává vášně. Místní lidé se totiž zatím neshodli, kudy by přesně měl vést. Dokonce kvůli tomu málem musela radnice uspořádat i referendum. Dnes je projekt pozastaven. Oficiálně pro nedostatek finančních prostředků.

Spor o trasu

Zatížení Chabařovic dopravou ovšem stále vzrůstá. Vědoma si je toho i radnice. „Právě proto, aby se situace v dopravě vyřešila, jsem požádal o pomoc i hejtmanku Janu Vaňhovou,“ uvedl v souvislosti s Jihozápadním obchvatem chabařovický starosta Jiří Záhořík v místním radničním zpravodaji. „Paní hejtmanka přislíbila, že projekt obchvatu Chabařovic nezapadne,“ dodal Záhořík s tím, že krajský úřad by měl i nadále hledat cesty ke stavbě obchvatu, včetně hledání finančních prostředků.

Stavba Jihozápadního obchvatu si v minulosti získala řadu odpůrců. Připomínky se týkaly jeho plánované trasy. Jedni si stěžovali, že jim silnice povede přímo pod okny nově postavených domků, druzí zase tvrdili, že komunikace město uzamkne, a to se tak nebude mít kam rozrůstat.

Dopravou lidé trpí

Trasa obchvatu ovšem vyvolává vášně ještě dnes. „Kdybychom se neozvali, tak nám Jihozápadní obchvat postaví pod okny, nedaleko rybníků a hřiště,“ komentoval to Rostislav Jabůrek, odpůrce stavby, který inicioval i petici za změnu trasy, jíž podepsalo 200 lidí z ulic V Aleji a Luční.

„Je zajímavé, že pan Záhořík jde kvůli 8 podpisům za hejtmankou a kvůli našim 200 nehnul ani brvou. Naopak, bojoval proti nám a snažil se nás potlačit,“ řekl Javůrek a dodal, že nelze jedněm ulehčit a druhým zhoršit situaci.

Potřeba odvedení dopravy z města je ovšem stále patrnější a uvědomují si to všichni. Dnes nejvíce trpí ulice Teplická, Nádražní a postupně se k nim přidávají Ústecká, Na Běhání a Bezová. „Kdo to tu nezažil, nepochopí. Automobilový provoz nám likviduje domy, je tu šílený hluk, řidiči nedodržují rychlost,“ stěžovala si Jaroslava Jelínková. „Když obchvat nepostaví, bude to tragédie. Bojujeme za něj od roku 1992,“ dodala Jelínková.

Z debat nakonec vyšly různé návrhy trasy a v projektu byl obchvat posunut dál od domků, domkářům to ale stejně moc nevyhovuje a na jeho trasu mají odlišný názor než radnice. Faktem ale zůstává, že nový projekt už počítá s protihlukovými opatřeními. Jenže dnes na obchvat nejsou peníze, debaty totiž trvaly příliš dlouho, ani referendum se zatím neuskutečnilo.