Ty skály si totiž vybral Andrew Adamson ke zfilmování Letopisů Narnie, jejichž autor Clive Staples Lewis učil v Oxfordu stejně jako jeho přítel Tolkien.

Řeč je o obci Tisá a událostech, jež se k ní váží. Dějiny obce pak rekapituluje Historický průvodce obce Tisá.

Původně vznikl jako výstavní panely pro Anenskou pouť v obci. „Připravilo je Sdružení rodičů a přátel dětí Tisá. Mělo to velký úspěch," popisoval to zdejší starosta Jiří Jandásek (TOP 09). „Takže se na obec pak obrátili, jestli by nebylo možné panely umístit o další akci podél cesty od kostela sv. Anny k pomníku padlých v 1. světové válce, který se teď chystáme opravit. Trochu to připomíná křížovou cestu."

Radim Bzura, předseda sdružení, prozradil, že k těm veřejnosti už známým panelům přibudou další, nové. „Má to být tak trochu překvapení. Teď jsme navíc požádali o grant a chtěli bychom pořádat přednášky, vydat pohlednice, leporelo a podobně," přiblížil plány sdružení do budoucna.

„Nové stránky historického průvodce obce Tisá jsme představili na vernisáži v sobotu. Jste srdečně zváni, venkovní expozice bude od kostela sv. Anny k pomníku legionářů," dodal Bzura.

Dějiny obce pak rekapituluje Historický průvodce obce Tisá.

Sdružení v obci například pořádá kurzy batiky pro děti a dospělé, sportovní kroužky, zumbu pro všechny, promítání autorských cestopisů, účastní se akce Celé Česko čte dětem, spolupracuje s ostatními na obnově a provozu vleku a mnohé další.

Co se z průvodce o Tisé dozvíme? Údajnými prvními osídlenci dnešního území Tisé pravděpodobně byli Slované. Ti zde našli rozsáhlé porosty tisu, proto se tu říkalo „tis". K základu slova později přibylo „a" a tento název se pak objevoval v různých podobách: Dissa, Diesse, Thieß.

V českých listinách z doby po třicetileté válce, kdy došlo ke sčítání domů a obyvatel, se uvádí ves jako Tiesza a Tisa. Na konci 17. století se v německých listinách píše Tiß nebo Tyssa a takto psaný název se dochoval až do roku 1945. Po válce s příchodem českého obyvatelstva se opět ves přejmenovala na Tisou.

O historii Tisé se ale zajímají i další místní obyvatelé. „Po roce 1750 byla v Tisé zahájena drobná výroba litých cínových lžic, později klik, přezek, ale i podkov, zvonků, rolniček a okrasných ozdob na koňské postroje. Rok 1770 je zrodem prvních cínových knoflíků v Petrovicích, a tím i v celých severních Čechách. Výroba knoflíků se pak rozrůstá do Tisé a okolí měst Děčína a Podmokel," připomíná ji Jaroslav Endrych mladší ve svém textu a podobně upozornil i na legendu o zlatém pokladu francouzského vojáka z Napoleonovy armády.