Více než polovinu sbírky 103 obrazů se nyní pokouší udat případnému zájemci. Nejcennější díla si ponechaly různé státní instituce.

Neměl žádné dědice

„Jedná se o sbírku obrazů regionálních autorů, které úřad nabyl na základě usnesení o dědictví jako odúmrť," vysvětlila ředitelka územního pracoviště UZSVM Marie Ševelová.

Majitel sbírky, který zemřel, neměl žádné dědice. Jeho majetek tak získal stát.

Do prodeje jde 64 obrazů. Jsou různě staré, některé i sto let, a veliké. Některé jsou poničené. Nejhodnotnější je velké plátno za 40 tisíc korun. Hodnota většiny obrazů se ale pohybuje ve stokorunách. „Chceme sbírku prodat jako celek," vysvětlila ředitelka Ševelová.

Zájemci se mohou na obrazy přijít podívat, lze se domluvit telefonicky na ústeckém pracovišti. Fotografie obrazů a jejich seznam je k dispozici i na internetových stránkách UZSVM. K dispozici je i odborný posudek jednotlivých děl.

Cenná díla už jsou pryč

Podle ředitele ústeckého muzea Václava Houfka, který obrazy zběžně viděl, ve sbírce není žádné vyloženě špičkové dílo velké hodnoty. „Obrazy je lepší si prohlédnout," doporučil.

Odborníci z muzea se ještě na dokumentaci podívají, aby zjistili, zda zde něco zajímavého není.

Opravdu cenná díla si některé instituce nechaly. Nejvíce, celkem 22 obrazů, již skončilo ve sbírkách děčínského muzea. Patnáct si jich pořídil Státní oblastní archiv Litoměřice a jeden si nechal UZSVM a bude ho používat pro reprezentativní účely. Další si koupila radnice ve Šluknově.

Sbírka se prodává formou výběrového řízení. Získá ji ten, kdo nabídne nejvyšší částku. Minimální cena je 45,5 tisíc korun, nabídku musí zájemci doručit do 4. září 14.00 hodin.