Přestože zdejší firmy údajně investují do protizápachových opatření, typický pach Ústečany stále trápí. Naposledy byl cítit ve městě tento týden ve středu.

VĚDOMĚ NÁS NIČÍ

„To je vyloženě zápach kafilérie a zdechliny. Vozí nám sem sajrajt ze zahraničí a vědomě nás ničí. Na Západě by se proti tomu lidé bouřili, tady se s tím nic nedělá, protože na ty firmy legislativně nikdo nemůže,“ říká paní Vladimíra, která bydlí přímo naproti areálu už více než 40 let.

„Poslední roky to smrdí úplně nejvíc. Měla jsem nedávno na zahradě návštěvu z Německa. Nechápali, že něco takového dokážeme ještě snášet. Občas doma nemůžu ani otevřít okno, měla bych hned zamořený celý byt,“ přibližuje Vladimíra.

V areálu bývalé Setuzy je šest výrobních firem Oleochem, Chemoprojekt, SChem, Spolpharma, ENERGY Ústí nad Labem a Glencore Agriculture Czech. Jak uvedla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová, firmy plní všechna opatření, která mají. „Žádná jiná nová opatření jim uložena nebyla,“ doplnila Dosedělová.

Areál bývalé Setuzy. Ilustrační foto.
Roky žijí v odéru žumpy a zdechliny. Setuza i nadále sužuje Ústečany zápachem

Například společnost Glencore Agriculture Czech, výrobce jedlých olejů, nedávno začala instalovat louhovou pračku, která by měla pachovou zátěž snížit až desetinásobně.

„Jde o nerezovou nádobu velkou asi osm metrů, kde dochází ke zkrápění plynu obsahující pachové látky, a to konkrétně louhem sodným. Tato technologie patří k jedné z nejmodernějších,“ vysvětluje mluvčí firmy Aneta Martišková s tím, že vývoj louhové pračky probíhal ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze.

PŘES ŘEKU AŽ DO CENTRA

„Instalace technologie je hotova z 80%, plně ji zprovozníme na konci srpna. Investice naší společnosti do celého projektu je v hodnotě desítek milionů korun,“ doplňuje Martišková.

Kontroly zápachu pak provádí v areálu bývalé Setuzy Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

„Z hlediska ochrany ovzduší ČIŽP v těchto výrobnách pravidelně kontroluje dodržování povinností stanovených v platných povoleních k provozování zdrojů znečišťování ovzduší, sleduje také vedení provozní evidence a zabývá se kontrolou technologických předpisů,“ vysvětlila zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová s tím, že inspektoři aktuálně žádný případ zápachu neprošetřují.

Přitom sami obyvatelé i redaktor Ústeckého deníku v průběhu tohoto týdne zaznamenali, že dopoledne byl zápach kolem areálu cítit. Linul se přes řeku až do centra města. Naposledy byli inspektoři ČIŽP v areálu letos 23. března.

Radnice na Střekově plánovala, že si sama objedná měření zápachu od akreditované firmy. Podobné služby využili v minulosti například v Trmicích, kde se zabývali zápachem ze zdejšího lihovaru. Střekov ovšem nakonec od záměru ustoupil.

„Stanovili jsme pracovní skupinu, která je pověřená příslušnými úkoly k mapování problému. Nyní je ve fázi zprostředkování kontaktu na krajský úřad, aby obvod získal potřebné informace, které by měly k řešení problému napomoci,“ podotkla starostka Eva Outlá. Jak dodal střekovský zastupitel Jiří Železný, občané mohou zápach z areálu bývalé Setuzy hlásit na linku městské policie 156.

Hrad Střekov.
Na hradbách Střekova strašil slavný hudební skladatel Richard Wagner