Do 31. prosince loňského roku severočeští žáci a středoškolští studenti přihlásili Vladimíru Ilievovou ze Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě, Bohumilu Janovskou z Gymnázia a Střední odborné školy dr. Václava Šmejkala v Ústí nad Labem, Miroslava Pražienku z Gymnázia Lovosice, Štěpánku Dlouhou ze Soukromé podnikatelské střední školy Česká Lípa, Adélu Fáberovou ze SZŠ a VOŠ Liberec a Janu Czuchovou ze ZŠ T.G.M. v Hrádku nad Nisou.

Všichni nyní absolvují 1. regionální kolo, které proběhne 23. ledna v Liberci.

Nejvíce nominací přišlo z hlavního města

Pořadatelům dorazilo celkem 55 nominací jedna z nich po uzávěrce, 5. ledna. Nejvíce jich přišlo z hlavního města, dohromady 13. Praha tak předstihla Moravskoslezský kraj, který v posledních ročnících ankety pravidelně v počtu nominací vítězil.

Tentokrát skončil na druhém místě s 8 nominacemi. Na třetím místě je kraj Středočeský, kde žáci a studenti přihlásili 7 pedagogů.

„Z počtu přihlášených mám samozřejmě radost, je to jeden z nejsilnějších ročníků," říká ředitel ankety Slávek Hrzal a dodává: „Nejvíc mě těší, že alespoň jednoho zástupce má v anketě každý kraj. To se podařilo za těch 22 let teprve podruhé."

Ti, kdo utvářejí kvalitní vztahy mezi žáky a učiteli

Anketu Zlatý Ámos vyhlašuje a organizuje nevládní a nezávislé občanské sdružení Klub Domino, Dětská tisková agentura. Jejím posláním je především popularizace pedagogů, kteří podle hodnocení dětí, žáků a studentů významně přispívají k utváření kvalitního vztahu mezi žáky a učiteli či vychovateli, dětmi a jejich vedoucími.

Stejně jako v minulých letech převažují v anketě učitelky, jichž je 41. Vezmeme-li aprobace nominovaných pedagogů, vedou učitelky na 1. stupni ZŠ, kterých bylo nominováno celkem 13.

Oblíbení jsou dále učitelé českého jazyka celkem 9, matematiky a angličtiny, kteří mají po 7 nominacích a o jednu méně mají učitelé fyziky a chemie.

Tolik malá statistika, kterou sestavili pořadatelé soutěže, jež se poprvé uskutečnila ve školním roce 1993/1994. Pro zajímavost: Mezi vítězi uplynulých ročníků převažují muži je jich 12!

Od regionálních kol ke Kantorskému bálu

V regionálních kolech, které teď všechny čekají, musí žáci zajímavým způsobem své kandidáty na titul nejoblíbenější učitel představit porotě a obhájit tak nominaci. V krajích, kde jsou nejméně tři nominovaní, bude udělován titul krajský Ámos. Kromě Ústeckého a Libereckého je to i Olomoucký, Středočeský, Moravskoslezský, Zlínský, Vysočina a Praha.

„Regionální kola jsou zároveň oceněním všech, kteří byli svými žáky na titul Zlatý Ámos navrženi. Jsou to nejoblíbenější učitelky a nejoblíbenější učitelé na jednotlivých školách a uznání jim právem patří," dodává k regionálním kolům Hrzal.

Semifinále, kterého se zúčastní vítězové regionálních kol, je plánováno na 5. března 2015. Finále v kongresovém centru hotelu Olšanka v Praze se uskuteční 27. března. Kromě Zlatého Ámose bude již tradičně dětskou porotou zvolen Dětský Ámos a na základě hlasování prostřednictvím SMS také Ámos sympaťák.

Kromě toho partneři ankety vyberou nejoblíbenějšího učitele chemie a fyziky. Slavnostní korunovace nového Zlatého Ámose je spojena s oslavou Dne učitelů na Kantorském bále v sobotu 28. března v Národním domě na Smíchově v Praze.

Navrhovat učitele mohou jen žáci

V čem je jedinečnost ankety Zlatý Ámos, lze odvodit i ze slov jejího ředitele.

„Každá anketa je nespravedlivá. Vyhrát může jen jeden. Co je však podle mého názoru na Zlatém Ámosovi cenné, je pravidlo, že navrhovat své učitele mohou pouze žáci. Nejde tedy o hodnocení ředitele, inspektora, ministerstva. na druhé straně je dětem z Aše srdečně jedno, kdo učí na základní škole v Českých Budějovicích nebo v Brně. Zlatý Ámos, který má vždy právo na jeden školní rok nosit korunu krále českých učitelů, je tedy vlastně jakýmsi symbolem. Před veřejností reprezentuje všechny oblíbené pedagogy, kteří byli do ankety svými žáky nominováni a vyhráli na své škole," píše Slávek Hrzal na webu zlatyamos.cz.

Tam najdete také bližší informace o všech nominovaných.