Je to vlastně ostuda? Smetanovy sady, park, který má docela pestrou historii.

„Myslím, že v Ústí jsou horší místa, dokonce i horší parky,“ konstatoval Marek Jakoubek, který v krajském městě studuje střední školu.

Zástupce starší generace, která ale Smetanovy sady pamatuje ještě z doby nedávno minulé, tedy do počátku devadesátých let, má jiný názor: „Pamatuji si, jak tam podřezali kvůli těm novým nepovedeným úpravám na začátku devadesátých let několik krásných zdravých vzrostlých stromů. Byl to park plný zeleně, uprostřed záhon, pak tam udělali cestu z betonu a ani ty vodotrysky to moc nezachránily,“ míní Jaroslav Kopecký, důchodce, který sice nyní žije na Teplicku, ale téměř celý život strávil v krajském městě.

Těžko říct, co nejvíc vedlo polistopadové vedení města k tomu, že tak výrazně změnilo tenhle sice nejmenší ze tří centrálních parků, ale ležící nejblíže středu města. Možná i jeho předlistopadový název Sady Klementa Gottwalda, možná v tom byla snaha skutečně udělat v centru Ústí nějakou radikální změnu.

Místo bylo "obohaceno" o beton

Prostě v letech 1992 až 1996 se v architektonické kanceláři Romana Kouckého tvořily plány proměny centra Ústí a jeho součástí byly právě i změny Smetanových sadů (spoluautorkou byla Šárka Malá). Díky nim se pak také tvář tohoto kousku zeleně výrazně změnila. Jak už tehdy komentovali původní záměr jeho kritici: byl obohacen o beton. Hlavní osu parku totiž tvoří cesta lemovaná jakási zídka, jejíž součástí je soustava malých vodotrysků.

„Zhruba před deseti lety přesvědčovali tehdejší radní o nutnosti zrekonstruovat Smetanovy sady v centru města a udělat je krásnějšími. Zakázku za 10 milionů dostali tehdejší preferovaní favorité působící v Ústí. Výsledkem je strohý železobetonový nefunkční park počítačového typu s prosychajícím živým plotem. Původní vzdušný příjemný park by si zasloužil od autorů omluvu,“ reagoval na nedávné rozhodnutí vedení města investovat do Městských sadů během dvou let 72,5 milionu korun v MF DNES Jan Kaiseršat, technik.

O které "Ostudě města" byste si rádi přečetli?

Posílejte nám své tipy na objekty, které hyzdí naše město, na e-mail:
ustecky@denik.cz
Těšíme se na vaše náměty!

Ústečané ani tak nevolají po nějakých velkých změnách (jaké třeba postihly právě Smetanovy sady), ale spíše po údržbě.

Ozývají se hlasy, že by se chystaná investice určená na Mětské sady měla rozdělit i mezi ostatní parky. „V sadech už se v nedávné době dost investovalo do chodníků, oprav vodotrysků a podobně. Tohle je opravdu podivné,“ zní například názor zastupitele města Jaroslava Kubína.

Samotná údržba zeleně ve města přijde ročně na miliony korun „Z toho dvacet procent jde na údržbu parků,“ konstatuje Ivana Solničková z kanceláře primátora města.

DALŠÍ OSTUDY MĚSTA:

Hořkost kolem Matiční ulice hned tak nezmizí

BÝVALÝ TUKAN SNAD ZASE OŽIJE

Bohemia, kdysi chlouba Ústí, je dnes hotel spojený s tržnicí

GALERIE: Nová část Masarykovy třídy je jako začarovaná, ale smutně

OBRAZEM: Autobusové nádraží spíš než cestující přitahuje povaleče

VIDEO, FOTO: Hotel Máj: Požáry a krádeže