Oprava stála 58 milionů korun, z toho stavba stínící kobky pro druhý urychlovač vyšla na 42 milionů korun.

Hejtman ocenil změny

V krajském městě byl doposud jeden takový přístroj. Pořízení druhého bylo podmínkou ministerstva zdravotnictví proto, aby si Ústí udrželo statut komplexního onkologického centra.

„Samotný lineární urychlovač stál 78 milionů korun, patnáct procent nákladů zaplatila společnost, zbytek byla dotace z ministerstva zdravotnictví," popsal ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Dalších několik desítek milionů korun stálo ostatní vybavení.

Hejtman Oldřich Bubeníček ocenil změny, kterými oddělení prošlo. „Není to tak dlouho, co se nám existenci onkologie v kraji podařilo zachránit a jsem rád, že se postupně mění k lepšímu. Dostávali jsme přitom různé knížecí rady, jak by naši občané měli jezdit na ošetření do Prahy, Plzně nebo Liberce. Až po dlouhých jednáních s několika ministry zdravotnictví se podařilo toto oddělení zachovat," řekl hejtman Oldřich Bubeníček.

Nová okna

Součástí rekonstrukce byla kompletní výměna oken, změny vstupních prostor, úpravy interiérů ambulancí, pacientských pokojů, sociálních zařízení, společenských a dalších prostor, které byly nově a moderně vybaveny.

Změn je v Podhájí více, týkají se zejména přístrojového vybavení.

PET centrum

Novinkou sousedního oddělení nukleární medicíny je PET centrum s pozitronovou emisní tomografií, které podstatně rozšiřuje možnosti diagnostiky.

„PET centrum je významné zejména pro onkologicky nemocné pacienty, umožní lépe zobrazovat různé nádory a podobné útvary," vysvětlil primář Aleš Chodacki.

Takových zařízení je v České republice jen deset, v Ústeckém kraji je jediné. K tomuto vyšetření dříve museli pacienti jezdit na pražské kliniky. Průměrná čekací doba přitom byla až tři měsíce.

Druhá fáze

Rekonstrukce areálu v Podhájí bude pokračovat. V druhé fázi je připraveno zateplení a pořízení nové střechy objektu a upravovat se budou jeho další části a vybavení. Úpravami projde i okolí onkologie, vzniknout by mělo i tolik potřebné parkoviště.

Rekonstrukce a další úpravy probíhají také na druhém onkologickém pracovišti Krajské zdravotní v Chomutově. I tady se postupně opravují interiéry a zařízení a doplňuje se nové vybavení a přístroje.