Rodiče tak své děti musí i nadále vozit do okolních školek. Podle Ryšavého za neschválením postavení školky stojí jeho podnikatelské aktivity i bývalá politická angažovanost ve vedení města. „Stávající politická garnitura hází veškerou špínu na tu předchozí a já k ní patřím," myslí si Ryšavý.

ŠKOLKA BY PRÝ ZATÍŽILA DOPRAVNÍ SITUACI

V prvotním regulačním plánu, který zpracovávalo město bez ohledu na majetkoprávní vztahy ve Skoroticích, totiž podle Ryšavého byla školka v centru lokality naplánovaná a nikdo s ní problém neměl.

„V té době však ještě nebyla potřeba, a navíc pozemek, který pro ni byl připraven, je hodně svahovitý, takže zahrada s herními prvky kolem školky by se u ní realizovala jen velmi složitě. V loňském roce jsem chtěl školku začít budovat na jiném místě, bohužel jsem se dozvěděl, že to nový územní plán neumožňuje," doplňuje Ryšavý.

Podnikatel dostal od vedoucí odboru investic a územního plánování Evy Šartnerové vyjádření, že by školka svým vlivem neúměrně zatížila dopravu a negativně ovlivňovala okolní pozemky.

SOUVISÍ ZAMÍTNUTÍ ŠKOLKY S POLITIKOU?

„Nechápu, kde by se tedy školky podle dotyčné úřednice měly budovat. Územní plán na tomto místě jasně říká, že se na těchto parcelách mimo rodinné domy mohou postavit stavby pro maloobchod, restaurace a nerušící provozy služeb sloužící pro potřebu tohoto území, sportovní a rekreační objekty, penziony do kapacity 20 lůžek, zařízení drobné řemeslnické výroby a služeb nerušící bydlení. Podle mého selského rozumu by toto školka splňovala na prvním místě," domnívá se Ryšavý.

Za Evu Šartnerovou reagovala mluvčí magistrátu Romana Macová s tím, že stavbu školky projednala komise pro územní plánování. „Komise požaduje doplnění informací k rozsahu a charakteru záměru, kapacitě zařízení, vlivu zařízení na okolí a architektonickou studii záměru, dopravní studii z hlediska komunikačního připojení. Případné kladné vyjádření po doplnění bude dále podmíněno přepracováním studie v předmětné části území," uvedla Macová.

Na dotaz, zda je možné vyloučit, že by zamítnutí výstavby školky souviselo s bývalým působením Ryšavého v politice, reagovala opět Romana Macová. „Tento dotaz je skutečně velmi spekulativní," sdělila mluvčí.

PLÁNUJE I DALŠÍ VEŘEJNÉ STAVBY

Ryšavý podle svých slov myšlenku vybudování školky neopouští, stejně jako případnou stavbu další občanské vybavenosti, jako třeba restaurace, malého obchůdku, zdravotnického zařízení či sportoviště. Z přístupu města je však rozčarovaný.

„Dovolil jsem si tady něco vybudovat. Akceptoval jsem původní regulační plán, který si zadalo a vymyslelo město, akceptoval jsem široké obousměrné komunikace, oboustranné chodníky, aleje, náměstíčko, nic jsem nerozporoval, zaplatil jsem veškeré pozemky a vyčlenil jsem je na tuto infrastrukturu, kterou si přálo město. To se asi v Ústí neodpouští. Že bych to příště udělal jako většina ostatních? Tedy jenom nejnutnější jednosměrné komunikace bez chodníků, bez jakékoli vybavenosti, co nejlevněji zasíťovat, rozprodat pozemky a utéct? To je asi to, co si paní vedoucí odboru Šartnerová a část stávající politické garnitury v Ústí představuje. Samozřejmě tohle já nikdy neudělám! Není to můj styl a nikdy nebude!" doplnil Ryšavý.

Anketa v Nových Skoroticích: Jste pro výstavbu mateřské školky?

Michal Bartorek, 29 let: Čekáme miminko, a tak záměr pana Ryšavého vítám. Je tu spoustu mladých rodin. Názor města mi není po chuti.

Jiří Loskot, 64 let: Jednou tady bude hodně dětí a školka bude potřebná. Třeba v místě u administrativních budov. Určitě bych ji ale nechtěl mít vedle domu, kvůli hluku jsme se totiž už stěhovali.

Lucie Sochorová, 32 let: Zatím máme jedno dítě, které už za rok do školky chodit nebude, ale budeme mít ještě jedno, takže mít školku v místě bydliště by byla určitě výhoda.

Naďa Krejčová, 55 let: Argument, že by školka zatížila dopravní situaci, je holý nesmysl. Jsem pro její výstavbu, až bude mít jednou dcera mého přítele dítě, mohlo by sem chodit.

Lenka Šedivá, 36 let: Možná to magistrát odmítl z důvodu, že ve Starých Skoroticích už jedna školka je. My už máme děti odrostlé, ale jinak vůbec nejsem proti. Je to dobrý nápad.

Václav Šedivý, 39 let: Jsem tu teprve dva měsíce, znám tu jen pár baráků, ale nejsem proti. Až se sem začnou stěhovat mladé rodiny, bude školka potřebná.

Vladimír Poláček, 64 let: Jestli mohu mluvit za svou rodinu, líbilo by se nám to. Dcera má malou holčičku a do školky bychom ji mohli dávat a odpoledne vyzvedávat.

Jan Salava, 38 let: Máme tříletou dceru, která jde od září do školky. Je škoda, že v Nových Skoroticích chybí. Školka by mohla být dole vedle kancelářských budov.