Indiánský stan, mongolská jurta, všechno si musí předškoláci sami ohmatat a vyzkoušet, zvířátek plný dvorek.

Pohádky, výlety, překvapení

„Týdenní program v Pidi Midi je plný překvapení, pohádek a výletů. V neděli jsme byli dopoledne u vodopádu, odpoledne ve Velkém Březně na zámku. Dnes jsme navštívili Centrum pro ekologickou výchovu Klíny o.s., kde dětem manželé Kloučkovi představili stará řemesla. Vlak z Prahy měl sice zpoždění, ale přestupy v Teplicích a v Litvínově jsme stihli bez větších problémů. Odborný výklad pana Kloučka zaujal nejen děti. Přes horská včelstva se přešlo na výrobu svíček, následovala ukázka tkalcovského stavu, práce na kolovrátku, historie malých dílen v pohraničí," říká paní Jaroslava.

Děti si vyzkoušely výrobu barevných svíček ze včelího vosku, každý si domů odnášel jednu žlutou a jednu červenou pro rodiče. „ To budou koukat, sám jsem je vyválcoval, nikdo mi nepomáhal. Můžete se přesvědčit na kamerovém záznamu," prohlásil předškolák Tomáš.

Potom to přišlo. Dlouhý stůl byl obložen ručníky, několik nádob s mýdlovou vodou přistálo uprostřed a odborný výklad se stočil na ovčí vlnu.

Vlna z padesáti oveček

„Máme tu kolem padesáti oveček, zpracování vlny vyžaduje nejen zkušenost, ale i nápad. Ukážeme vám tzv. koule překvapení," říká Petr Klouček a z velkého prádelního koše rozdává barevné kousky vlny. Tři barvy jsou zabaleny do bílé klasiky a potom nastává dlouhá práce s mýdlem v dětských dlaních.

Po třiceti minutách má každý před sebou bílou kouli, která připomíná tenisák. Po svačině přichází okamžik pravdy. Nůžky rozdělují kouli, objevuje se barevný obrazec. Moc zajímavá věc. Říká se tomu filcování.

Největší překvapení přichází na závěr. Několik knih popisujících staré časy u sousedů, následuje ukázka výroby dřevěných hraček s technologií starou přes 200 let. Smrkový kruhový rám se mění v místo pohádkového zrození zvířátek. Stačí ostrý nůž, přesný úder kladívkem a je tu ovečka. Každý si odnesl tu svou, Jaroslava Kománková je použila jako náušnice, děti si je zavěsily na krk.

„Kousek za hranicemi v městečku Seiffen se dovíte víc z historie výroby dřevěných hraček. Říká se, že soustružník Thiele roku 1890 ukazoval své výrobky sousedům. O Vánocích je to tam samý skřítek. Z Mníšku tak 4 kilometry. V sobotu 18. července si udělejte výlet na Klíny, pořádáme akci Šikovné ruce a bude to zajímavé," říká majitel dobrých nápadů a ukazuje dětem kravičku Amálku.