„Náš salon navštěvují většinou maturantky, které se nejnovějšími trendy inspirují na internetu, kde udávají krok ti nejuznávanější návrháři. Takže slečny už k nám většinou chodí s přesnou představou," říká Romana Plívová.

Jaké barvy, střihy a doplňky jsou letos in?

Romana PlívováZdroj: ArchivTrendy jsou už dva roky pudrové odstíny, tedy starorůžová, zlatá, béžová, šedá v kombinaci s krajkou a vše v matu. Letos frčí šaty ke krku, průhledné materiály a jen v těch „důležitých" místech zahalené krajkou. Odhalená záda, široké, avšak splývavé rozevláté sukně. Sukně má sice dokola deset metrů, ale je z tak jemného materiálu, že i tak vypadá splývavě.

Co by měli obléct muži?

Pánové se stále drží oblíbených smokingů, letos se půjčují takzvané polosmokingy, které na kalhotách nemají lampasy proužky. Začínají se nosit motýlky a kšandy.

Bude na plesech a ve společnosti prostor pro extravaganci, jako třeba peří či kůži?

U šatů ani obleků se extravagance už dlouhodobě nenosí. Občas se sice někteří návrháři pokouší o retro návrat, ale ve společenské módě se každý přikloní spíš ke klasice. V běžném oblékání už móda nemá téměř žádné hranice, ženy už někdy nevědí, co by si oblékly.

Proč to tak je?

Protože obchody jsou přesyceny střihy, materiály a barvami. Ale společenské šaty si oblékáme tak jednou ročně, svatební jednou za život. Je zřejmé, že tam nemáme potřebu tolik experimentovat.

Jak moc musí výrobci šatů vycházet vstříc funkčnosti, aby se v nich lidé cítili pohodlně a dobře si zatančili?

Doby, kdy se dámy sešněrovaly do šatů a byly o dvě velikosti menší, už jsou dávno pryč. Přednost nyní dostávají splývavé a pohodlné materiály. Podpatky se zkracují, před třemi lety přišla generace balerín. Takže hlavně maturantky, malé i ty velké, nosí boty bez podpatku, takže my v salonu šaty zkracujeme, zkracujeme, zkracujeme…

Kolik šaty stojí?

Obchody dlouhé šaty téměř nenabízejí. Na internetu je sice nabídka obrovská, v ceně od 200 až do 10 tisíc korun, ale vše je převážně z Číny. U nás v salonu šaty půjčujeme za 1 500 až 2 500 korun a upravujeme je přímo na postavu. Pánové dají za oblek od jednoho do dvou tisíc.

Více o plesové sezoně 2017 na Ústecku čtěte zde: Plesy na Ústecku mají své velké hvězdy