Končící rada kraje schválila příspěvky na dojíždění a na stipendia pro žáky vybraných oborů. V návrhu rozpočtu počítají s pěti miliony korun. „Týká se to deseti učňovských a jednoho maturitního oboru na středních školách," informovala mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

NĚKOLIK DESÍTEK ŽÁKŮ

Do motivačního programu jsou zařazeny i střední školy v Ústí nad Labem. „U nás se to týká oboru elektromechanik pro zařízení a přístroje a strojního mechanika. Do programu je zařazeno několik desítek žáků. Ti, kteří bydlí ve vzdálenosti nad čtyřicet kilometrů, mohou žádat o příspěvek na dojíždění, stipendium se týká těch, kteří splní podmínky," vysvětlil ředitel Střední průmyslové školy Jaroslav Mareš.

Jak dodal, žáci o podporu nežádají sami. „Vyřizuje to škola a příspěvek nebo stipendium se vyplácí zpětně, takže můžeme posoudit, zda žák řádně studuje," uvedl Jaroslav Mareš.

Žáci, kteří byli do programu zařazeni, si podle ředitele Střední školy obchodu, řemesel a služeb Pavla Caitamla této příležitosti váží.

NEJSOU TO VYSOKÉ ČÁSTKY

„V naší škole se to týká oboru řezník a uzenář a na ty peníze dosáhne méně než polovina žáků. Jsou to ti, co si obor sami vybrali, práce je baví a chtějí ji dělat i po škole. Mají prostě zájem se vyučit a nejsou s nimi téměř žádné problémy. Nepamatuji si, že by někteří z těch, kteří berou stipendium, se školou seknul a musel by peníze vracet," sdělil Pavel Caitaml.

„Nejsou to velké částky, zpočátku se pohybují ve stokorunách, v posledním ročníku to může být přes tisíc korun, ale v rozpočtu rodin žáků hrají takové peníze roli," poznamenal ředitel Caitaml.

„Je to možnost, jak pomoci těm, kteří mají zájem o určitý obor a v jejich bydlišti prostě není. Tak místo toho, aby se učili něco, co je nebaví, mohou se u nás věnovat oboru, ve kterém vidí perspektivu," doplnil Vítězslav Štefl, ředitel Střední průmyslové školy stavební a Střední odborné školy stavební a technické.

„My to zaznamenáváme již při přijímacím řízení, kdy přijíždějí rodiče se žáky ze vzdálenějších míst a zajímají se o tyto formy podpory. A projevuje se to i během výuky, kdy tito žáci mají podstatně vyšší motivaci," poznamenal Vítězslav Štefl.

Podpořené obory instalatér, klempíř, tesař, řezník - uzenář, strojní mechanik, zedník, aplikovaná chemie, obráběč kovů, elektrikář, elektromechanik pro zařízení a přístroje