Za dětskou lékařskou pohotovost v Ústí nad Labem klidně zaplatíte regulační poplatek i dvakrát. Masarykova nemocnice ji totiž na rozdíl od emergency neprovozuje. Tuto absurdní situaci na vlastní kůži zažil Milan Hrudka. Na pohotovosti zaplatil za vyšetření malé dcerky devadesát korun. Tu samou částku po něm chtěla i lékařka, k níž je z pohotovosti poslali.

„Dřív po nás chtěli peníze jen jednou i v případě, kdy naše dcera potřebovala odborné vyšetření," popsal Milan Hrudka. „S tímto byznysem nesouhlasíme, zaplatili jsme pouze jeden regulační poplatek."

Oproti tomu dospělý, který vyhledá pomoc na emergency a odtud ho pošlou na odborné vyšetření, zaplatí devadesátikorunový regulační poplatek automaticky jen jednou. Emergency pro dospělé totiž provozuje přímo Masarykova nemocnice.

Lékař Josef Liehne má v Masarykově nemocnici na starosti péči o pacienty. Vysvětlil, že dětské pohotovosti poskytují pouze prostor. Jinak prý s ní nemají vůbec nic společného.

„Pohotovost zajišťují praktičtí lékaři sami. Už jsme podobnou stížnost řešili v minulosti několikrát," připustil Josef Liehne. Na obranu ale zdůraznil, že postupují podle metodiky ministerstva zdravotnictví.

Postup nemocnice kritizuje Josef Mrázek ze Svazu pacientů.

„To je absurdní. Sice je ošetřili na dvou místech, ale jedná se o stále stejný případ. Už vstoupili do systému, který je povinen se o jejich dítě postarat," myslí si.

Milan Hrudka poukázal, že obě faktury, z dětské pohotovosti i z odborné ambulance, vystavila Krajská zdravotní. Tato akciová společnost sdružuje pět nemocnic zřizovaných Ústeckým krajem.

Dana Šalamunová z ministerstva zdravotnictví ovšem uvedla, že nemocnice postupuje správně. „Skutečně záleží na tom, kdo pohotovost poskytuje. Stejně tak je lékařskou pohotovostí každá péče, poskytovaná mimo běžné ambulantní hodiny."

Stejnou odpověď poskytl i mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Podle názoru našich právníků postupuje ústecká nemocnice správně. Pokud by dítě přijali k hospitalizaci, už by poplatek platit rodiče nemuseli."