Rodina unesené čtyřtýdenní Michalky Janové z Trmic slavila v pondělí velkolepě její návrat do rodiny. Hlavního slova na začátku oslavy se ujal jeden z členů rodiny z otcovy strany, Josef Gombár. „Chtěl bych poděkovat všem policajtům v Ústí za jejich práci a také německým," řekl.

Na oslavu rodina pozvala i ústeckého policejního ředitele Vladimíra Danyluka. A ten pozvání přijal. „Je to krásný okamžik, který se začal odvíjet předminulý týden v sobotu se zdárným výsledkem následující pondělí, kdy byli zadrženi pachatelé a nalezena malá  Michalka živá a zdravá," řekl policejní ředitel.

„Máme už část výslechů pachatelů od německých kolegů. Teď je naši tlumočníci překládají. Bude chvíli trvat než přeloží spis. Vyšetřování   nadále probíhá jak na německé, tak české straně," doplnil Danyluk.

Jako poděkování dostal dvě lahve vína, které nejprve odmítal, ale na naléhání Romů je pak vzal. „Je v tom opravdu víno. Žádných sedm milionů," zavtipkoval Josef Gombár a novinářům ukázal bedýnku s průhledným čelem.

Lahve vína prý budou zdobit policejní ředitelskou kancelář. „Skončí jako depozitář. Vystavím si je v kanceláři," řekl policejní ředitel.

Na oslavu návratu Michalky Janové bylo pozváno okolo šedesáti rodinných příslušníků a známých. Na kolik je taková akce přijde a kde na to vezmou, Romové moc mluvit nechtěli. „Družka podniká v pronajímání bytů. My všichni jí pomáháme. Kolik peněz nás bude oslava stát, o tom bych ale nerad mluvil," nechtěl zacházet do podrobností Miroslav Gombár, strýc malé Michalky.

Než začala rodina slavit, udělala oficiální tiskovou konferenci, na které vystoupila i maminka Michalky, Běla Janová. „Když jsem ji vzala v sobotu poprvé do ruky, tak to byl ještě daleko hezčí okamžik, než když jsem ji dostala po porodu. Doktorka ji ještě prohlídla a předala nám lékařskou zprávu," popsala  maminka. „Tatínek, který je teď ve vězení, ani neví, že je Miška doma. Ještě jsem mu to nestačila napsat," dodala žena.

Dědeček Radomír Niedl řekl, že dcera raději už nebude s vnučkou vycházet ven sama. „Od toho jsme teď tady my. Budeme ji doprovázet," tvrdil.

Rodina otázky novinářů vyvracela, že by o únosci něco věděla. „Nevíme, proč si vybral zrovna nás. Také by nás to zajímalo. Nikoho v Německu nemáme a ani neznáme," dušoval se Miroslav Gombár. „Určitě pojedeme i k soudu. Také jsme přemýšleli, že si na ně najmeme právníka," dodal.

Z důvodu nadměrného počtu nevhodných příspěvků jsme byli nuceni diskusi čtenářů ukončit. Čtenářům se tímto omlouváme.